onsdag 31 mars 2021

Sparboken

 Det kom en bok i brevlådan. Ska jag vara ärlig så hade jag blivit förvarnad, så när jag såg att det var boken fladdrade det till i mig av förväntan.

Jag släppte allt. Mitt i säsong 12 av Kardashian, mitt i ett avsnitt av Kulturens ABC. Jag lade in fiktiva möten på jobbet och ägnade all tid till boken.

Sparboken av Fru Efficient Badass.
Boken är, efter inledningen, indelad i 7 kapitel fullproppade med spartips. Efter varje spartips finns en ruta med summan man får om man följer tipset och istället sparar pengarna i en indexfond i tio år. Väldigt effektivt!

Redan efter första kapitlet (mat&dryck) skäms jag. Herregud, jag lägger helt vansinniga mängder pengar på mat. Visst mår jag bra av det, men är det värt att jobba kanske två år extra?

Jag lovar mig själv att raskt sluta slentrianköpa vissa matvaror och definitivt äta ute mindre.

Andra kapitlet (kläder&skor) är svårare för mig att ta till mig. Jag har fått lära mig (färganalys någon?) att jag inte passar i svart, vitt och marinblått. Så jag slår liksom på tvärnit redan från början och får mest ångest över allt jag måste köpa, snarare än spara. Mest handlar det såklart om att jag skäms över min kropp. Trots många års svält vägrade kilona försvinna och nu när jag äntligen börjat äta (och därmed minska i vikt) går det så långsamt att jag blir frustrerad.

Men jag vet att jag har ett bra klädsystem, det jag egentligen behöver är ett beslut kring hur JAG vill klä mig och sen göra en ordentlig rensning + nyinköp av begagnade kläder av bra kvalitet.

Skor tänker jag inte ens gå in på. Jag pronerar så kraftigt att jag ”äter upp” skor med hälarna så fort att jag måste köpa nya skor varje år. Blä!

Tredje kapitlet (kropp&träning) är ett ganska kort kapitel. Men även här får jag mig en smäll på fingrarna. Jag har tänkt att jag kanske ska kosta på mig några träningar med PT, fast jag inte ens ids göra de övningar min PT från 2011 kom fram till skulle passa mig bäst. Nä, först ska jag komma igång med löpningen (vilket är ett drygt jobb, det tar 4 månader för mina leder att anpassa sig till en halvtimmes löpning) och känna att jag inte längre kommer vidare själv, sen kan jag börja fundera på PT (vilket kommer ta mig åtminstone tio år till, hehe). 

Fjärde kapitlet (hus&hem) bestämmer jag mig för att jag ska briljera inom. För jag bor ändå på 27 kvm. Men såklart lyckas Fru EB igen. Den här gången är det böcker som får mig att skämmas. Just nu har jag bara en bokhylla (och planen är att fortsätta med det), men den består i dagsläget av 131 böcker, varav (snabbt räknat) det är 21 stycken som jag egentligen behöver och kommer läsa igen. 

När jag skriver detta inser jag dessutom att jag glömt de små bokhyllorna i "arbetsrummet" och dvd-hyllan i "klädkammaren" (det gäller att ha pampiga namn så folk tror att jag bor större än jag gör), åtminstone den senare består till 100 % av böcker och filmer jag tänkt sälja. Nån dag...

I detta kapitel finns även en rolig lista på saker som Fru EB tänkt att hon ska ha i sin (dröm)minimalistetta. Den är rolig att läsa, för jag har i mångt och mycket färre saker än de hon listar (durkslag och osthyvel behöver jag tex inte), men samtidigt fler då jag tex vill ha två uppsättningar sängkläder, handdukar och badlakan. Men det listan gör är att den startar igång tankeverksamheten och jag börjar ifrågasätta varför jag har vissa saker. Kanske har jag för många stekpannor ändå? Behöver jag verkligen tre par jeans? Det är nyttigt att fundera över. 

Femte kapitlet (pengar) handlar bland annat om hur du hanterar det överskott på pengar som blir om du följer sparråden. Det blir givetvis en hel del prat om indexfonder (men på intet vis så man tröttnar), men det som tilltalade mig allra bäst i kapitlet är idén om månadspeng. Jag kommer förmodligen (med tanke på att jag får hicka av min sammanställning av utgifter) att införa detta för mig själv nästa år. Jag tror det är väldigt nyttigt tänk, speciellt att jag inte får låna från mig själv vid större utgifter, utan behöver "spara ihop" dessa pengar först. 

Vidare får vi lära oss begreppet Flamingo-FI, hur vi hanterar pensionen, lite tankar kring uttagsstrategier och annat smått och gott. Jag kommer definitivt att behöva återvända till det här kapitlet flera gånger framgent. 

När jag börjar på sjätte kapitlet (fritid&resor) börjar jag känna mig matt. Det här är en fantastisk bok, men trots att den känns ganska liten och kompakt i sin utformning (pocket A4, 265 sidor) är det lite som när man beställt sötpotatispommes som sidobeställning och inser först efter halva portionen hur vansinnigt mättande sötpotatis är (fast det kanske bara är jag?). Herregud, jag kommer aldrig kunna sammanfatta den här boken rättvist. Men envis som en åsna fortsätter jag läsa!

Jag är ju väldigt förtjust i att lapa sol på en strand åtminstone en vecka varje vinter. Nu i och med Covid-19 blev det ingen resa senaste vintern. Jag minns att det var FRUKTANSVÄRT att vara utan solen. Men Fru EB får mig att fundera på om det egentligen mer handlar om en vana, än ett egentligt behov. För innan min första resa till Kanarieöarna hade jag hunnit bli över 30 år. Jag hade alltså klarat av mer än 30 vintrar utan sol. 

Så efter att ha läst kapitlet ska jag nog investera i nån slags sollampa och se till att skratta mer. Mycket billigare!

Sista kapitlet (mentala knep) är ett mumsigt ihopkok av massor av olika knep för att hålla sig borta från saker som kan riskera kapitalet/att man handlar istället för att spara. Min favorit där är att lista dina favoritsaker. För givetvis är det sånt som är mycket billigare än att slentrianshoppa (vilket jag förvisso aldrig gjort). 

I inledningen skriver Fru Efficient Badass att tipsen kommer från hennes fantastiska (mitt tillägg) blogg. Men fast jag läst igenom alla inlägg i bloggen minst två gånger dyker det upp många tips jag inte kommer ihåg från tidigare. Det ger boken en oerhörd styrka, speciellt när man kommit en bit på sin sparresa och tycker att allt tuffar på bra. Då slår man bara upp ett område i boken och gräver ytterligare i spartipsen. Alltid kan man hitta nåt mer att finjustera!

Jag vill avsluta med att jag medvetet (eftersom jag ville skynda mig att läsa klart) inte läst de delar som rör barn, barnsparande etc. Nånting säger mig att mitt barnlösa inte kommer ha nytta av tipsen. ;-)

Köp boken tex här. Låna den inte på nåt bibliotek, för det här är en bok du kommer behöva gå tillbaka till igen och igen för att läsa och få nya infallsvinklar. Jag kommer att köpa två exemplar och ge till mina närmaste vänner i födelsedagspresent, för de behöver bägge lära sig mer om förnöjsamhet och livskvalitet (ok, lite om sparande också). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...