fredag 26 mars 2021

Arg bankkund - skogen del 3

 Ja, efter många turer med skatteverket landade jag i att öppna skogskonto. När pengarna (inklusive moms) kom från skogsbolaget in på mitt privatkonto, så la jag undan momsen och 40 % av intäkten på Avanza. Dessa pengar låste jag på 1 år, eftersom varken moms eller skatt ska in till skatteverket förrän när jag deklarerar nästa vår. 

Varför 40 %? Jo, det visade sig att jag endast får skjuta upp skatten på 60 % av min intäkt, dvs det som ska in på skogskonto. 

Givetvis är det så att man måste komma in personligen till banken för att öppna skogskonto. Så jag trixade till det och tog mig in på stan i Uppsala. Fick prata med en trevlig tjej som inte kunde någonting, för hon var ny. Så hennes mentor fick hjälpa henne. Det visade sig att mentorn inte heller kunde någonting, så hon fick ringa en vän (det är alltid lika fascinerande hur lång tid bankbesök tar) och rådfråga. Efter mycket om och men fick jag svara på lite såna där intressanta frågor, som hur mycket pengar jag tjänar och om jag fortfarande är anställd på samma ställe som 2020. Dessutom frågar de helt öppet så alla kunder som väntar kan höra vilken lön jag har och var jag jobbar.... Inte proffsigt!

Sen visar det sig att man måste vara företagskund för att få öppna skogskonto. Vilket jag såklart inte är, då jag inte har något företag (jaja, jag har enskild firma från och med nyss) och det kostar hiskeliga 1200 kr/år att ha deras företagslösning. 

Så nu känner jag mig tillbaka på ruta 1 igen. Är det lika bra att skatta för hela skiten på en gång? Nedan följer lite matte för den som är nyfiken. 

Skogskonto ger 0,8 % ränta/år. Eftersom jag får låsa 60 % av min intäkt, så handlar det om att jag efter tio år (om jag inte plockar ut några pengar under tiden, utan låter det ligga och gotta till sig) har fått en ränta på 4 334 kr. Sen ska jag ändå skatta på pengarna, fast 2032 istället för 2022. Plus att jag betalat 12 000 kr till banken...

Om jag istället tjoffar in alla pengarna på Avanza och väljer Spiltan Aktiefond Investmentbolag (som på ett år gått 74,83 % upp, men vi är moderata och räknar på 7 %), så får jag först skatta 2022 (säg 34 %?) och sen får resterande pengar ligga kvar till 2032 och generera 33 357 kr i ränta. Avanza tar ingen avgift för att jag har kontot hos dem...

Tänker jag helt galet om jag skippar skogskontot???

6 kommentarer:

 1. Har precis som sist inga råd att ge, men uppskattar att du delar med dig! Tänker mig att det här kan vara frågor jag brottas med om 3-10år, när jag har hittat ett lagom litet skogsskifte inom rimligt avstånd hemifrån. Det verkar inte helt enkelt... Om jag nu köper nån skog, det här med att börja lite försiktigt och känna sig för verkar inte riktigt vara hur staten tänker sig att skog ska ägas. Att stycka lös en mindre bit och bilda en ny fastighet är inte tillåtet, man måste ha tur att hitta en redan befintlig fastighet som har hängt med sedan gammalt.
  //Pollux

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle säga, efter att ha haft den här lilla skogen i några år utan att nåt hänt och nu plötsligt ska allt fixas, att staten räknar det som om man är van företagare om man har egen skog. Det är inte lätt att hitta vad som gäller och tex om man köper en vanlig villafastighet med lite skog, så är det helt andra regler. Hoppas mina förvirrade inlägg hjälper lite ändå. Vänta bara till nästa år när jag ska deklarera. ;-)

   Radera
 2. Kan inte så möe om detta men mitt råd är blott att väga in frustrationen och tiden i ekvationen. Kanske det då är bästa att gå den enkla vägen som eg verkar kunna bli mer fördelaktig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klok som en bok är du. För mig känns det här lite som samma råd som att "riva av plåstret", gör det snabbt så man bara får det gjort.

   Det är såklart omöjligt att ha facit, men jag får väl återkomma om tio år och se om jag gjorde rätt eller fel. :-)

   Radera
 3. jag tror hushållnings sällskapet har kunskap om detta. det klingar någonstans i huvudet att det fins någon grupp som är kvinnliga skogsägare. eventuellt LRF. Jag håller med om att företagskonton är dyra och jag är inte helt övertygade om att de är värda sitt pris.
  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Jag får kika på bägge och se om jag kanske hittar lite kurser jag kan gå så jag lär mig mer. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...