måndag 1 juli 2019

Planera sitt liv

Såhär halvvägs in i året, så kanske det passar att skriva om hur jag planerar mitt liv. Jag är, som ni vet, lite av ett planeringsfreak. Men det var först när MI30 skrev om kick off med sig själv, som jag tände på alla cylindrar. Såklart ska jag ha kick off med mig själv! Även om det förmodligen blir lite roligare när man är i ett förhållande, så kan jag också behöva styra upp mig själv och mitt liv lite bättre.

Så i slutet av december 2017 satte jag mig ned för första gången och verkligen gick igenom allt. Ekonomi, långsiktiga mål, årets mål, månadens mål, framtidsdrömmar, övrigt samt saker att ta tag i (nån gång). Jag satte även mål för respektive häst. Det som var avgörande för min del var att jag verkligen avsatte tid för reflektion, istället för att bara rafsa ihop nåt när jag hade en lucka i vardagen på en kvart. Dvs jag planerar in att en dag ska gå till kick offen.

Då jag upplevde vid årsskiftet 2018 att jag inte riktigt tog mig den tiden, eller kanske snarare att jag fastnade i vardagsgrejer när det var tänkt att jag skulle reflektera, så har jag i år varit förutseende och bokat in en spa-vistelse i slutet på 2019. Jag kommer hemifrån, utan en massa grejer som "bara ska fixas" och jag får mat lagad (så jag inte glömmer att äta mitt i allt reflekterande). Det känns som en riktig kick off och som att jag faktiskt är viktig.

2018 gick jag igenom året som gått, med en kort sammanfattning av varje månad. Sedan reflekterade jag kring ekonomi, boende, aktiviteter (vad jag vill göra med min tid helt enkelt) samt övrigt. Jag atte även mål för 2019 och mer långsiktiga mål för 2020-2024. Jag reflekterade sedan över en del förbättringsområden, som är sånt som får följa med mig in i månadsmålen.

Jag har alltså den stora kick offen vid årsskiftet, sätter upp mål för året och även mål för kommande månad. Sedan har jag en avstämning varje månad där jag summerar vad som hänt, ifall jag uppnått målen och om inte, varför och ifall jag ska ha kvar målet eller skrota det.

Tex i december 2017 ville jag fortfarande ha kvar huset i norr, medan jag i december 2018 äntligen hade kommit till insikt om att jag inte mår bra av ansvaret och ekonomin kring huset, utan gör bäst i att sälja. Jag hoppas att jag i december 2019 kan summera att huset är sålt och att jag kan lämna den erfarenheten bakom mig.

Så vad är då mitt övergripande mål? Ja, förutom att bli ekonomiskt fri till 2032, så vill jag:
 • Flytta till Skåne (inte satt nån deadline, men inte före 2024 iaf)
 • Sälja huset i norr
 • Bo utomlands 1-4 månader/år (väldigt diffust mål än så länge, vet inte ens var någonstans och än mindre hur länge)
 • Ha hästar i mitt liv, på ett eller annat sätt
Runt det ekonomiska har jag bara en avstämning/år, men det är fascinerande att se hur tillgångarna växer år för år. Jag har även satt lite mål för det ekonomiska, som för ett halvår sedan såg ut såhär:

Om 1 år: Buffert på 10'
Om 3 år: Sparkvot 15 % till aktier och fonder.
Om 5 år: Klar med Drömhästen (sparande) dvs öka det långsiktiga sparandet med 450 kr/månad.
Om 10 år: 2 miljoner sparat på Avanza. 

Jag upplever numera att det även är svårt att avsätta tid till att göra månadsuppföljningar, så resten av året ska jag planera in dessa när jag inte är hemma, dvs sätta mig på ett fik i stan för att inte tappa fokus från uppgiften. Fördelen med detta är dessutom att jag äntligen kan ta mig tiden att prova fler fik, har hört mycket gott om både Storken och Leijon. Det får inte bli slentrian i att reflektera, jag behöver verkligen den här tiden för min egen skull. 

Juli månads mål har jag inte satt ännu, men i juni hade jag tre konkreta mål:
 • Sätta upp alla hyllor
 • Motionera varje dag
 • Vila
Punkten vila har det gått sisådär med, men den är så viktig att den får följa med kommande månader också. Jag måste ständigt påminna mig själv om att ta pauser och vila...

Jag har en speciell skrivbok som jag endast använder till kick off och månadsuppföljningar, för mig gör det stor skillnad att ha saker nedskrivna och att formulera sig blir en del av reflektionen. 

Har ni kick off med er själva?

8 kommentarer:

 1. Har ingen kick off men jag gillar tanken! Däremot känns det här med mål och delmål viktig för att nå framåt. Och det är en rejäl egoboost när man ett år senare se "ja herregud det här gick ju faktiskt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där egoboosten är häftig. Inser ju tex att jag redan nått både målet om ett år och om tre år... Sjukt häftigt!

   Radera
 2. Japp! Började spåna igår = lilla nyårsafton. Exempel på mål under halvåret som är nu: börja springa igen, gå ner 24 kg. Känns peppigt och fint. Hälsn fr sö Dalsland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, är det lilla nyårsafton den sista juni. Himla smart! Tror jag får införa en lite småmysig halvårsavstämning from nästa år. Stort lycka till med dina mål, om det finns en vilja finns det en väg!

   Radera
 3. Tyvärr har jag varit dålig på kickoffer och planering, men jag ska ta tag i det, tänker uppföljning i alla fall 1 gång per kvartal gärna månadsvis. Tack för tipset! Har dock alltid varit ekonomisk. 2019 är året då ekonomi, planering och ordning i lägenheten och livet ska ske. Måste tipsa om Leijon och deras fantastiska smoothies, goda bröd och bakelser. Deras laxsallad är smaskig. Storken har jag inte varit på sedan 90-talet. Fågelsången har bra utbud och billigare priser. Ofta mycket folk./ Floristkatten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördel med planering är ju att det blir så tydligt hur bra det gått tex ekonomiskt, eftersom man kan jämföra med tidigare år. Det ger iaf mig en rejäl motivationsboost.

   Leijon låter farligt gott! Storken minns jag från min studenttid, kunde aldrig bestämma mig då det fanns så mycket mumsigt att fika. Fågelsången har jag bara gått förbi (!), men måste såklart testa fikat där också!

   Radera
 4. Leijon i salabacke är grymt. Gå dit! /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Will do! Fast sen kommer jag kanske aldrig därifrån? ;-)

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...