lördag 27 juli 2019

Kostnad för hästar...

Under min bloggpaus har en ny blogg om både sparande och hästar dykt upp, jag har börjat läsa lite och fastnade för inlägget om hur mycket det kostar att ha häst. Jag fick lite ont i magen av den uträkningen, så jag är tvungen att kontra med mina hästar. Med den kalkylen skulle mina kosta 24 000 kr varje månad, vilket förstås är vansinnigt mycket pengar.

Så här kommer min kalkyl som motvikt! ;-)

Inköp av häst:
12 000 kr (Celine var lite billigare och Björn lite dyrare)

Löpande kostnader per månad:
2000 kr (stallhyra inkl foder och strö)
225 kr (hovslagare Björn och Celine), 700 kr (hovslagare Anette)
156 kr (försäkring Anette), 136 kr (försäkring Björn), 198 kr (försäkring Celine)
600 kr (träning Anette)
470 kr (övrigt för alla tre; vaccinering, tandkoll, träckprov, avmaskning)

Summa: 2518 kr (Björn), 2580 kr (Celine), 3613 kr (Anette). Totalt 8711 kr/månad.

Ja, det är mycket pengar. Men det är bara 700 kr mer än vad Louise betalar för en häst i Stockholm. Jag är så tacksam att jag har möjlighet att ha mina tre hästar, för det är verkligen det som gör livet värt att leva för mig. Dock kommer jag inte skaffa fler hästar förrän den sista av dessa gått bort (eh, om 25 år?), egentligen klarar jag mig alldeles utmärkt med enbart en häst.

12 kommentarer:

 1. Saftigt med pengar, men är det ens största intresse är det ju helt klart.

  Vi har hund som i spenderar jättemycket tid med, och det är väl värt de 700-800kr vi lägger per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska man tänka FIRE 100 % så ska man se till att ha en extremt billig hobby. Typ skogspromenader. ;-)

   Radera
 2. Ja det där med kostnaden för att ha häst kan ju variera kraftigt. Så här ser det ut för mig

  Inköp 90.000

  Uppstallning inkl foder 1.600 (vilket är halva egentliga kostnaden då han är utlånad till ridskolan där han står månd-torsd, vilket också ger mig tillgång till dubbelstort ridhus med bra underlag, uteridbana, galoppslinga, gräsbana och allt hindermaterial)
  Försäkring 630
  Hovslagare 600
  Träning 500-700
  Övrigt 300

  Totalt drygt 3000 kr per månad, men så har jag en medryttare som betalar 500 kr per månad och kan träna honom bättre än vad jag kan, så min kostnad ligger på 2.500 kr per månad. Sen kan man ju köpa hur mycket utrustning man vill, men jag håller mig till ganska lite prylar. Det jag har mest av är väl olika täcken för olika användningsområden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din lösning med utlåning till ridskola är så himla smart! Jag får skaffa mig en ridskolekompatibel häst när jag flyttat till skåne och göra likadant. :-)

   Utrustning är ett hopplöst svart hål. Nu kan mina tack och lov dela på de dyraste grejerna, men egentligen skulle Celine behöva en ny sadel. Jaja, den dagen den sorgen.

   Radera
 3. Man tackar för uppmärksamheten och motkalkylen, mycket intressant! Stockholm är helt galet när det gäller hästbiten, och tyvärr blir det värre och värre. Jag är ute ganska ofta och kikar på olika stall/stallplatser bara för att ha koll, och nu börjar det även bli ruskigt dyrt en bra bit utanför Stockholm...

  Jag har också haft medryttare i perioder, och då går kostnaden ner med 1.000 kr/månad, men det räknade jag inte med i min kalkyl. Men oavsett så blir det mycket pengar!

  Om jag fick starta om livet finns det många skäl till att jag inte skulle välja Stockholm som boplats, hästen är en stor anledning såklart. Men även bilköer och långa sträckor i bil är tufft.

  Det låter som du har billiga försäkringar på dina dock, det har jag haft svårt att hitta. Men det är också svårt att jämföra, beroende på häst och behov såklart.

  Dyrt är det som sagt, men man skulle väl inte betala så mycket om det inte var värt det heller...

  Nu känner jag att jag måste inkludera hästen lite mer i min blogg också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Stockholm är en mardröm för hästägare... Tacksam att jag bor någotsånär billigare.

   När det kommer till försäkring så är mina inte livförsäkrade. Det sänker kostnaden rejält. Men gör också att jag måste ha ett eget sparande för ny häst den dag jag måste köpa en.

   Radera
  2. Ja jag flyttade ner till Skåne och plötsligt blev allting runt hästlivet så mycket billigare. Privatlektion med tränare kostade flera hundra mindre än i Gbg. Där jag bodde tidigare fanns det ett fint stall på gångavstånd med ridhus, ett par ridbanor, precis vid ett stort skogsområde men ändå centralt. Frågade vad uppstallningen kostade där - över 7000 kr per månad och skulle dessutom höjas. Och då ingick hö och strö men ingen service alls, och små rasthagar med grus

   Radera
  3. Ja, inte nog med att allt är mycket närmare i Skåne (ridhus, terrängbanor, veterinärkliniker), det är helt klart mycket billigare också. Jag misstänker att jag lättare skulle hitta lösdrift till mina hästar också. Jaja, endera dagen. ;-)

   Radera
  4. Hade min häst kostat mindre hade jag inte heller haft liv på honom. Men hade liv på hela beloppet först och då kostade försäkringen 1200 kr i månad så ändrade om lite och fick iallafall ner den betydligt

   Radera
  5. Jo, jag sänkte liv på min också nu, så jag fick ner summan på försäkringen lite i alla fall.

   En annan sak som är problem i Stockholm är just mark och hagar (som Ansi skriver ovan). Jag har ett stall alldeles intill där jag bor, men skulle jag ställa honom där skulle han få gå ensam i grushage, och det vill jag INTE. Idag går han på 8 ha med bara ett par kompisar, så den förändringen vore inte okej tycker jag. Så dels måste det finnas bra HAGAR, sedan RIDVÄGAR, så ska PRISET vara okej och så bör det finnas RIDBANA. Man blir ju trött av att ens tänka på att hitta lämpliga ställen :-D

   Radera
  6. Ja, det verkar vara vansinnig brist på mark i Stockholm. :-( Mina går tack och lov i stora hagar, även vintertid och jag skulle må illa av att ha dem i frimärkshagar (även om jag en vinter hade Anette i en 20x40 meter-hage, det var INTE populärt, fast hon hade sällskap).

   Nuvarande ställe har dessutom fantastiska ridvägar och en helt ok ridbana (vilket jag aldrig haft tidigare), det är så lyxigt så jag blir vimmelkantig. Efter att ha hyrt in mig på diverse gårdar och gjort allt jobb själv, så är det dessutom underbart att luta sig tillbaka och se på medan det slits med intag av grovfoder och stängsling av hagar. ;-)

   Radera
 4. Ser att jag gjort en dundertabbe och räknat hovslagarkostnaden på en månad istället för två. Justerat det nu, tack Ansi för din uträkning som fick mig på spåret (tyckte att du hade väldigt billig hovslagare först...). :-)

  SvaraRadera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...