onsdag 31 juli 2019

Ekonomisk panik

Lönen kommer in på kontot som vanligt den 25:e. Jag scrollar igenom kommande utgifter och får lätt panik när jag inser att jag bara får några tusenlappar kvar på kontot efteråt. Vad sjutton? Vart tar pengarna vägen?

Visst, hyra + uppstallning är 10 000 kr varje månad, såklart känns den biten ganska tuff. Men sen då? Scrollar vidare och ser tre utgiftsposter som står ut lite extra. Visst ja... Jag har ökat på mitt sparande efter att jag fått högre lön.

Jag blir lite fascinerad över att 3 550 kr, som är en ganska stor del av resten av lönen, faktiskt inte är en utgift utan bara omförflyttning av mina pengar. Men den känns som en utgift och jag behandlar den som sådan.

Som motpol loggar jag in på avanza och konstaterar att jag snart har 1,1 miljoner där. Hur gick det till? Visst gör mina insättningar skillnad, men det coolaste är att de flesta av mina konton ökat med 20-25 % i år. Till och med mina aktier, mina små sorgebarn, har ökat med 11 %.

Nu vet jag ju att det kommer att komma sättningar framgent. Jag är mentalt förberedd (så gott man nu kan bli) på att börsen kan dyka 50 % snart. Samtidigt så tror jag nog att börsen hämtar sig innan jag ska börja plocka ut pengar om 13 år.

Avslutningsvis kunde jag förstås inte låta bli att leka lite med tanken att börsen skulle ha en sån här utveckling även kommande år. Så jag matade in 20 % i ränta-på-ränta-kalkylatorn och fick fram att jag skulle ha 2,7 miljoner om fem år. Svindlande!

Så för att lugna mig själv lite räknade jag på 2 % istället och då skulle resultatet om 13 år bli 1,67 miljoner, vilket ingen kan leva på... Haha, upp som en sol och ned som en pannkaka.

Men jag tänker andas lugnt och fortsätta spara undan pengar varje månad.

Får du ekonomisk panik ibland och hur yttrar sig den?

4 kommentarer:

 1. Jag har fått ekonomisk panik hur många gånger som helst, precis som du säger i samband med att hyra + häst är betald. Då brukar jag blunda och stoppa undan ytterligare ett par hundralappar i sparande för att typ säga till mig själv "HA! Där fick du, det gick minsann att spara lite ändå!". Sen har jag fått äta gröt och hårt bröd en period, men ja ja...Mina besparingar ökar också, även om jag bara har hälten av ditt kapital på Avanza :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att inte vara ensam om paniken. Blir full i skratt av din taktik med fler hundralappar. Skräm bort paniken bara!

   Jag har ju ett arv som gjort att jag fått lite rivstart. Annars skulle jag ha betydligt mindre pengar. Typ 80' eller nåt. ;-)

   Radera
 2. Jag kan få panik när jag tänker på hur mkt pengar vi gör av med varje månad i familjen... lever tyvärr med en herr Slösa! Men vi är aldrig nära noll, utan det handlar mer om hur mkt bättre jag mått om pengarna istället hamnat på mitt ISK!
  Har dock fått panik en gång - bodde utomlands ensam med barn och plötsligt slutade mitt bankkort fungera! Men det löste sig och jag kunde få ett nytt skickat till mig ganska snabbt. Men då var jag glad att jag faktiskt hade lite kontanter hemma...
  FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj oj! Ja det är ju stor skillnad på upplevd panik och riktig panik. Fy så jobbigt med krångel med bankkort. Hua...

   Jag upplever ibland att jag bor med en Slösa också (fast jag bor alltså själv), jag har en väldigt kluven personlighet och ibland blir det att pengarna bara flyger iväg. Sen kan jag spara undan massor i några månader och så kommer Slösa igång igen. Men så länge det ändå tickar på med sparandet så får man vara nöjd. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...