torsdag 4 januari 2024

Fru EB:s kokbok - recept 2

Det kom visst en semesterresa, en jul och ett nyår emellan mina matlagningsövningar. ;-) Men nu är det hög tid för andra maträtten - Asiatiska nudlar med räkor. Eller som jag kallar den efteråt; soja deluxe.

Totalt tog rätten 80 min att göra, men det som tog mest tid var att skala räkorna. Så där kan man såklart spara tid om man köper färdigskalat. Jag valde att skippa koriander och sojabönor då jag inte gillar det. Det tog verkligen evigheter att skala räkorna och efteråt luktade hela lägenheten fisk i ett dygn, fast jag tog ut soporna direkt jag var klar med sista räkskalet. 

Det var väldigt oklart vad som menades med två paket risnudlar, är det 360 g eller 90 g? Jag valde att ta 180 g, men det kanske var fel? Kändes som att det blev väldigt mycket nudlar till väldigt lite räkor, gurka och salladslök. 

Jag fick en massa flaskor i kylen med saker jag normalt inte använder; risvinäger, soja, chiliflingor och sesamolja. Jag hoppas att jag kan hitta nåt annat recept att använda upp allt på. Stör mig även på recept där det inte framgår mängd av vissa ingredienser, i detta fall chilin.

Sen undrar jag när salt och peppar skulle in i bilden? Det står i ingredienslistan men sen nämns de aldrig. Sojan gjorde dock att allt blev supersalt, så jag kände inget behov av att salta mer. 

Klipp eller bryt nudlarna, annars blir det soja överallt. 

Svårt att få upp annat än nudlar på tallrikarna också. Kanske sleven för pasta kan funka?

Det blev en del disk, men mest tallrikar och skålar till de olika ingredienserna.  

Kanske skulle den här rätten funka bättre på sommaren? Men jag tyckte att det tyvärr bara smakade soja. Så jag kommer att tvinga i mig den här maten några dagar, för pga gurkan tror jag inte att det går att frysa. Sen har jag en lime också som jag inte begrep vad jag skulle ha till?


 Det blir två av fem tallrikar tyvärr. 

Nu blir det paus med nya recept tills min utmaning för första kvartalet är avslutat. Mer info kommer imorgon!

4 kommentarer:

 1. Haha, underbart med bilden på de nedstänkta köksluckorna! Det är inte lätt att laga mat alla gånger. Enda gången jag använt granatäpple såg det ut som om någon blivit mördad i köket. Nudlar har jag dock lärt mig hantera någorlunda säkert. Med pastaslev och gaffel brukar det fungera.
  Med tanke på att jag inte gillar soja något vidare så känner jag mig inte direkt sugen på den där rätten.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag kan verkligen se framför mig hur köket ser ut efter lite granatäpplen... :-D

   Nä, det här var liksom soja med mera soja. Hua!

   Radera
 2. Underbar beskrivning av recept och matlagning! Hantera nudlar är inte lätt.
  Jag undviker recept där jag får en massa halvfulla flaskor och burkar med sånt som jag inte brukar använda. Samtidigt är det ibland kul att testa något nytt för att hitta nya favoritkryddor/såser.
  När det gäller chili är det svårt att skriva en mängd för chiliflakes kan vara så olika starka och dessutom vill vi ha maten olika stark.
  Jag hade hellre behållt sojabönorna och tagit bort räkorna, men slutsatsen är snarare att detta inte är ett recept för mig.
  Jag fortsätter följa dina recepttester. God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det var uppskattat! Lovar en uppdatering nån gång efter påsk, tror det får bli koreansk grönsakswok så jag blir av med lite mer sesamolja... ;-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...