torsdag 2 april 2020

Mera till bufferten

Från början var jag på väg att publicera det här inlägget 1 april. Sen insåg jag vilket datum det var och då jag inte klurat ut nåt roligt aprilskämt, så lät jag helt enkelt bli att publicera nåt och så får det bli lite seriösare funderingar idag istället.

Livet fortsätter på det märkliga vis som det blivit på grund av covid-19. Jag jobbar mestadels hemifrån och känner efter dagligen hur jag mår. Jag har tom införskaffat en febertermometer som jag dessutom använder. Ur led är tiden. ;-)

Det som varit nyttigt när jag sett mitt sparande minskas drastiskt dag för dag, är att jag börjat fundera mer kring hur mycket trygghet jag behöver i det vardagliga livet. Inte för att avslöja allt för mycket om mig själv, men jag har egentligen inte behov av någon jättestor buffert.

Jag hyr mitt boende, jag har inga barn och jag är så pass trygg med att jag kommer att ha kvar mitt jobb att jag gått ur a-kassan. Men i stunder som dessa skulle det ändå vara rätt skönt att veta att det finns lite extra pengar.

Jag har landat i att tre månadslöner (minus det jag normalt sparar varje månad) är en lagom nivå för mig. Jag väljer att ha pengarna på tre olika ställen, för att minska risken att jag använder dem i onödan.

5 000 kr har jag på vanligt sparkonto på min vanliga bank, för det är sällan jag behöver större summor än så direkt.
15 000 kr har jag på shell mastercard (2 % ränta) eftersom det är maxbeloppet man får ränta på.
40 000 kr har jag på sparkonto på avanza (0,65 % ränta).

Just nu är bufferten inte fullt påfylld och inte heller har jag några pengar på kontot som är reserverad för kommande kreditkortsfaktura. Men jag har bestämt mig att fylla på bufferten i första hand och pausa mitt sparande på avanza tills bufferten är ordentligt påfylld igen.

Tilläggas bör att jag har ett konto med pengar till ny bil, ett konto med pengar till nästa häst och ett konto för en lite lyxigare semesterresa nästa gång jag fyller jämnt. Dessa pengar ser jag inte som buffert, eftersom de är öronmärkta till specifika saker, men det är såklart pengar jag kan använda mig av om en riktigt stor kris skulle dyka upp.

Med det här nya upplägget på bufferten känner jag mig lugn och trygg. Jag känner att jag har kontroll på det jag kan ha kontroll på; min egen ekonomi.

Har du ändrat något i din ekonomi på grund av covid-19?

6 kommentarer:

 1. Vi har egentligen inte ändrat något men jag funderar på att hoppa av en rekrytering jag är med i. Jag har ett väldigt säkert och tryggt jobb med lång anställning. Sambon bytte jobb för ett halvår sedan och är lute orolig. Och nu har jag varit på intervju för ett kul jobb hos hans arbetsgivare. Men jag och han skulle dp lägga alla ägg i samma korg! För tre månader sedan hade det inte oroat mig, men nu! Att vi båda skulle vara sist in hos samma arbetsgivare som visserligen är ganska stadig men med ev kommande massarbetslöshet vet jag inte... vet ännu inte om jag går vidare till intervj nr 2, men börjar alltså bli tveksam själv. Vi har båda ok löner och skulle kunna leva på 1 lön med våra barn, men jobbigt mentalt om båda skulle bli arbetslösa även om vi skulle klata oss på a-kassa...
  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, svårt att vara mitt i en rekrytering, kan förstå att tankarna snurrar en del då. Men är du ok med att jobba kvar på gamla jobbet (att du inte lämnar pga att du avskyr det), så kanske det är säkrare att avvakta nytt jobb ett tag.

   Radera
 2. Bufferten är viktig och vi kör också tre månader (som nu blivit 4 på grund av billigare liv). Vi har egentligen inte ändrat något annat än att försöka spara mer i detta gyllene tillfälle. Det regnar manna från himlen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag säljer grejer för fullt. Har nyss sålt en sadel jag typ aldrig använt (men som ändå hängt med i ett par flyttar) för 3000 kr. Trodde aldrig att jag skulle få så mycket pengar för nåt som jag mest sett som skräp. Väldigt trevligt och rakt in på avanza åkte pengarna!

   Radera
 3. Jag är lite överraskad över att du skippar a-kassa. Tycker ändå den är billig (för akademiker åtminstone) och skippar därför hellre Spotify än AKA. Ett alternativ för dig vore ju att minska bufferten, men pröjsa 110 kr för a-kassa istället. Jag är ju lite skadad utifrån mitt jobb förstås, men jag gillar buffert och a-kassa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att min var ganska dyr, men mest var det för att jag aldrig skulle palla att vara arbetslös. Dvs jag skulle ändå inte utnyttja den. Har inte varit arbetslös mer än en månad i hela mitt liv, så jag känner mig trygg i att inte vara med.

   Spotify skulle jag heller aldrig betala nåt för. ;)

   Radera

Sjätte veckan avklarad - matutmaning 2024

Jaja, jag vet att jag är sen. Men jag orkade verkligen inte skriva nåt igår (och nästan inte idag heller), vilket tyder på att jag börjar bl...