måndag 20 april 2020

Ledighet vs jobba hemifrån

Jag tycker att dagarna flyter ihop lite för mycket nu. Jag har börjat med en strategi där jag "gömmer undan" jobbets dator och skärm på fredag eftermiddag, för att på nåt vis markera att det är helg. Jag vaknar ofta på morgonen och är osäker på ifall det är vardag eller helg, så därför är det ett enkelt trick för mig (jag ser skärmen från sängen). En kollega till mig tyckte det lät konstigt, för på vardagar vaknar man ju av alarmklockan och på helgen ringer ingen klocka. Men faktum är att jag inte vaknat av nån alarmklocka sen jag skaffade min älskade gryningslampa. Jag vaknar nästan alltid innan gryningslampan ens börjat lysa på läge ett (av tio). Det är som att min inre rytm mår bättre redan av vetskapen om att den inte kommer bli bryskt uppväckt och därmed kan känna av när jag faktiskt bör vakna.

Hursomhelst. I påsk fick jag verkligen känna på skillnaden mellan att vara helt ledig och jobba hemifrån. En anonym läsare ville veta hur min vardag ser ut och enkelt sammanfattat kan man säga såhär:

Jag vaknar, gör lite toalettbestyr och sätter mig och jobbar. Äter frukost och lunch medan jag läser nåt "viktigt" och oftast jobbar jag 7-15. Utan paus mer än att gå på toaletten och förstår tillreda maten (värmer upp tidigare tillagad mat samt kokar ris/pasta). Sen går jag ut i stallet och är där till 18-19, då jag vrålhungrig stoppar i mig nåt samtidigt som jag lagar middag. Kollar lite netflix och sen i säng.

Under påsken, när jag var ledig, såg dagen ut som följande. Först åt jag frukost medan jag gick igenom diverse bloggar. Detta blev ofta utdraget, men vid 10 gick jag ut i stallet. Sen var jag i stallet till typ 13, då jag halvt döende gjorde lunch och åt. Ut i stallet igen och så upprepar sig ovanstående med tokhunger vid 18-19, äta middag och kolla netflix.

Häpp.

Men faktum är att de här påskdagarna, med långa härliga dagar i stallet, har varit såna där dagar då jag häpnar över att tiden bara springer iväg. Eller som en stallkompis sa "Men va? Är klockan redan 17? Vi var ju bara ute och red en liten stund." En snabb titt på runkeeper ger svaret 125 min, så kanske inte en liten stund ändå. ;-) Men vi har ändå bestämt att i stallet är det en annan dimension på nåt vis, så när det gått en kvart i stallet har det gått två timmar i världen utanför. Endast folk som hamnat i ett flow vet vad jag menar...

När påsken var över, fast det bara var fem dagar ledigt, hamnade jag återigen i nån slags semesterblues, där jag inte begriper att jag ska tvingas jobba i så många år till. Trots att jag inte behöver träffa några kollegor alls just nu.

Nu har jag kommit in i vardagslunken igen, men räknar återigen ned till nästa ledighet. Snart, snart är det sista april, då var planen att åka bort till en kompis, vilket med covid-19 innebär att jag kommer att vara hemma i fem dagar. Sen är det två veckor till Kristi himmelsfärd, vilket för mig blir fyra dagar ledigt. Längtar...

Jag måste ändå säga att det är bättre att jobba hemifrån än att tvingas in på kontoret. Men jag är fortfarande låst vid jobbet (ja, jag ska bli bättre på att ta paus mitt i jobbdagen) och inte fri att planera min dag som jag vill.

12 år kvar att jobba? Eller skulle jag vara nöjd att förhandla mig till att jobba 60 %, men två av dessa arbetsdagar hemifrån? Hm...

10 kommentarer:

 1. Älskar stalldimensionen och stallflow!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag visste att du skulle förstå. ;-)

   Radera
 2. "12 år kvar att jobba? Eller skulle jag vara nöjd att förhandla mig till att jobba 60 %, men två av dessa arbetsdagar hemifrån?" Svårt. Tror visserligen att du tagit i för mycket med 12 år...

  Skönt att höra att du gillar att jobba hemifrån. Finns det möjlighet att du kan mota in en-två dagars distansarbete när det här är över tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika bra att bita sig fast vid 2032 så jag blir glatt överraskad sedan. ;-)

   Ja, tidigare jobbade jag en dag/vecka hemifrån, men jag hoppas kunna förhandla mig till 2-3 dagar/vecka efter att det här är över. För nu finns ju tekniken på ett helt annat sätt och även om vissa veckor kommer bestå av för många dagar med möten, så tänker jag ändå att flertalet veckor skulle det funka med flera hemmadagar. Hoppas!

   Radera
 3. Du har ju möjlighet att anpassa dagen lite hur du vill när du jobbar hemifrån. Själv brukar jag äta frukost, läsa tidningar och bloggar innan jag duschar och börjar jobba. Det hade jag gjort fastän jag inte jobbat hemifrån dock hade jag då börjat med duschen. Jag hatar stressiga morgnar och ser inga problem med att ta min tid på morgonen. Idag målade jag köket innan jag började jobba, vilket tog ca1,5 timme.

  Jag tror mer på att försöka skapa det liv man vill leva medans man sparar och inte vänta ideallivet om x år för det året kanske aldrig kommer.

  Jag lägger också alltid bort jobbdatorn i garderoben när jag jobbat klart, varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag har inte riktigt möjlighet att anpassa dagen som jag vill. Vi har möten på vissa tider samt att jag gärna vill ha jobbat klart till 15, då behöver jag börja vid 7.

   Om du läst lite i bloggen så vet du att jag redan skapat det liv jag vill leva, minus såklart jobbet. Däremot har jag ännu inte landat i om jag vill sluta jobba helt eller nöja mig med att jobba 40-60 %. Det är svårt att göra en bedömning av detta när jag ännu inte varit ledig nån längre period, men i år planerar jag att vara ledig minst en månad, för att utvärdera sedan hur det kändes.

   Ah, det hade varit trevligt att ha en garderob att gömma datorn i. :-) Men utan sånt lyx får det funka med att ställa ned den på golvet bakom en låda.

   Radera
 4. Jag tror på att trappa ner långsamt och vänja sig men att det absolut beror på vad man är för slags person. Tänker att jag själv ska testa (om lång, lång, tid) att gå ner till att arbeta så att jag precis klarar de månatliga utgifterna. När det liksom inte finns behov av något nyspar. Det ger chans att testa på "det nya livet" samtidigt som man får himla mycket slack i kalkylen och kanske ytterligare en större inre trygghet (som kan vara go att ha). Men det är ju bara hur jag tänker IDAG, det går lite fram och tillbaka. :)

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det låter som en utmärkt plan Hanna! Om jag går ned på 60 % när jag sparat ihop 1,5 miljoner (vilket är typ snart!) så blir det inget nyspar och jag får ta 4 % från fonderna varje år. Så egentligen skulle jag vilja ha mer sparat innan, så att pengarna fortsätter växa och jag kan gå ned till 40 % efter ytterligare några år och sen sluta helt om jag vill typ när jag är 55-60 år.

   Din sista mening är ju det viktiga, ingen av oss vet säkert vad vi vill i framtiden, så därför är det bra att spara vidare, för oavsett vad vi vill lär det behövas pengar. ;-)

   Radera
 5. Tror likt fru EB att du kommer bli klar snabbare än 12 år, men utifrån det liv du lever som i min mening är rätt najs här och nu (som att ha små barn att vara runt men som inte väcker en på natten eller gråter för att de inte får glass) så gissar jag att du skulle kunna få ut mycket av 60% arbete. Det skulle nog göra livet mer drägligt under tiden samtidigt som du inte urholkar ditt kapital. Iom att du inte avskyr ditt jobb lika mycket som en annan tänker jag också att det vore helt ok att jobba längre men I lägre omfattning. Nåväl, det ordnar sig på ett eller annat sätt. :)

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha "som att ha små barn att vara runt men som inte väcker en på natten eller gråter för att de inte får glass" du har inte sett min ena hästs minspel när hon inte får som hon vill... ;-) Men ok, jag fattar vad du menar, jag lever ju egentligen redan det liv jag vill leva.

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...