måndag 25 november 2019

Lönedags igen

Så var det lön idag igen. Till min lättnad går det ihop sig bättre den här månaden, så jag slipper nalla ifrån bufferten. Dessutom fick jag lite grejer sålda i helgen (äldre saker) så ISK:n fylls på lite mer. Härligt!

Idag flyttar jag för första gången över pengar från lönen till sparkontot på avanza, med målet att ha lite torrt krut ifall det kommer ett ras och annars ha en del av kommande friårs inkomst redan förberedd. Rätt vad det är vaknar jag och så är det 2022. ;-)

I förra veckan hamnade jag i en ganska intressant diskussion till eftermiddagsfikat. Vi gled in på ekonomi (då en kollega läst nån artikel om FIRE) och hur mycket/lite man faktiskt kan spara när man är heltidsarbetande med eller utan barn.

Jag satt tyst som en mus, men lyssnade fascinerat på diskussionerna. Eftersom jag nästan aldrig pratar ekonomi med mina vänner och den enda egentliga input jag får är ifrån bloggar om FIRE, så var det oerhört nyttigt att lyssna på "verkligheten".

Skulle jag gissa så skulle jag säga att personerna har omkring 30' in varje månad, vissa har dessutom sambo/fru/man som bidrar med minst lika mycket. Några har barn, men ingen har fler än två barn. De flesta bor ganska centralt i Uppsala med omnejd, säg en radie på 3 mil kanske? Som jag nämnt tidigare finns det en kollega som är renoveringsbesatt, medan flera andra har dyra hobbies istället. Många tar med matlåda till jobbet, vissa köpematlåda och vissa hemlagade. Men ganska många går också ut och äter varje lunch.

Jag kan bli lite besvärad ibland över att jag bara sparar 3600 kr varje månad, dessutom är 950 kr av dessa kortsiktigt sparande (nästa häst och resor). Men i det här gänget är jag plötsligt storsparare! Den som fick mest beundran och hejarop var den kollega som sparade 1000 kr varje månad. "Vi gillar att resa" avslöjade dock att de där 1000 kr inte var särskilt långsiktiga.

En enda pensionssparade (tydligen kommer tjänstepensionen rädda alla), hela 300 kr i månaden. Heja! Det blir ju faktiskt 53 000 kr om tio år när personen går i pension (japp, hen började spara förra månaden), i alla fall om pengarna är i en bra indexfond.

Det är kanske såhär verkligheten ser ut? Medelinkomsttagare som "sparar" till nästa resa och inte förstår vart alla pengar tar vägen när de ska renovera boendet hela tiden eller betala hyra för tre garage till veteranbilarna.

Hur ser sparandet ut i din närhet? Har du personer som inspirerar eller avskräcker?


17 kommentarer:

  1. De flesta verkar ha ett målsparande som framförallt går till resor. Resten som blir över är det fritt fram för att bränna på olika köpcenter. Några har berättat att de börjat pensionsspara i en blandfond (troligtvis med hög avgift) efter att ha fått rådgivning på Swedbank. Själv tror jag att det finns en hel del som sparar, men som helt enkelt håller tyst för att inte gå emot normen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, resor verkar vara populära. Men det är intressant det du skriver om sparande i tysthet. Är det kanske en hel rörelse av sparande människor, som smyger med det? Alltså inte bara vi som skriver på bloggar och dylikt, utan många, många fler, som en dag bara slutar på jobbet och aldrig berättar varför? Hm... En mycket intressant tanke att klura vidare på under dagens alla möten. :-D

      Radera
  2. Hade jag suttit vid fikabordet hade jag sagt att det blir tomt på kontot i slutet på månaden, när alla räkningar är betalda. Och att det är dyrt med boende och alla kostnader med semester och lån och sånt. Och lägga till till att det är fördjävligt att dom har förbjudit pensionssparande, att jag upptäckte häromåret att jag tydligen ska betala dubbelt i skatt på mitt pensionspararande nu. Dvs precis som svennebanan säger och kvällstidningarna har skrivit i årtionden nu. Jag hade till 150% fallit in i klagosången där och då.

    Att jag sedan har en investering i en fin uppsättning med aktier som ger god avkastning i paritet med alla fasta kostnader varje månad och hög sparkvot, ja det är något som ingen annan behöver veta. Dessutom stämmer allt jag har sagt, för överföringen till Avanza, Nordnet mfl görs i samband med lön - det är därför lönekontot är tomt.

    SvaraRadera
  3. När jag försöker peppa för att spara så har folk inte " råd " att spara för att de måste ju få unna sig. man kan ju dö imorgon och då är det ju dumt att ha för mycket på banken. Jag har försökt säga att ja ..men om du dör imorgon så kanske de där luncherna på stan som man unnat sig kanske inte heller är så betydelsefulla...men det brukar inte gå hem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dör man imorgon spelar det ju verkligen ingen roll vad man kanske skulle göra i övermorgon. Jag tror att vi är så förbaskat bortskämda med att ha det bra, så vi försöker maxa upplevelsen istället för att njuta av de enkla sakerna. Bara en sån sak som att ha fungerande ben (tänkte jag på senaste i morse när jag kämpade mig uppför trapporna på jobbet), det är en ynnest!

      Radera
  4. Känns som att det mest är generationen av 50-talister och däromkring som tycker det är fult att ha eller spara pengar. Äldre generationer (typ 20/30-talister) uppfattar jag ofta som naturligt sparsamma och förnöjsamma, de förväntar sig inte att staten ska betala för allt, de har snålat i livet och åtminstone en av medlemmarna i ett föräldrapar har varit hemma mycket med barnen men de kan ändå ofta lämna pengar/arv över till sina 50-talist-"barn", vilka redan har rest och spenderat betydligt mer i sina liv än sina föräldrar. Yngre generationer (typ 80-talister) skulle jag inte säga är generellt särskilt bra på att spara, men bland dessa anses det i regel i alla fall inte fult att lyckas spara ihop en del, det blir mer reaktioner som "Wow, bra jobbat!", medan 50-talisterna på jobbet snackar nedlåtande om "börshajar" och "strebers" så fort jag pratar om att det finns alternativ att spara mer och jobba mindre istället för att shoppa loss och sedan klaga på förväntad pension... Konstigt att det är så, måste vara något som 70-talet gjorde med dessa människor, fast de politiska strömningarna på 70-talet handlade väl inte om att bränna allt man tjänade på inredning och resor? Jag har aldrig varit med om 70-talet och har alltså liten förståelse för mina föräldrars ovilja att prata ekonomi, men uppenbarligen är det något som anses fult att prata om i deras generation, om det inte är för att klaga. Men men, det samtalsklimatet ändras ju mer och mer, kan bara bli bättre till nya generationer!

    /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan det inte vara att man skulle förverkliga sig? Att man plötsligt hade så mycket mer pengar än tidigare generationer att man blev girig och ville ha alla nya roliga leksaker direkt? Jag har iofs ingen erfarenhet av 50-talister, men väl av 40-talister och de är verkligen duktiga på att samla på sig saker...

      Radera
  5. Sparar så mycket jag bara kan, men denna månaden endast 50% kvar :(

    SvaraRadera
  6. Jag sparar ca 50% av lönen på 27' vilket är fantastiskt bra om man verkligen sparar pengarna långsiktigt för att bli fri.

    Min bror har fru och två barn. Ihop drar de in ca 65' netto och bränner allt (det finns mål-"sparande" för en resa eller ny bil). Detta anser jag vara lika rätt som mitt storsparande då barnen bara är hemma några år till. Dessutom kommer min svägerska att få ett stort arv vilket säkrar pensionen.

    Det jag vill säga är att vad som är rätt beror på förutsättningarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart är det upp till var och en hur man sparar/inte sparar. Men jag blev bara så fascinerad över att få ta del av verkligheten. Jag har också vänner som "borde" kunna spara mer, men istället lägger det på saker jag tycker är onödiga. Precis som de säkert tycker att mina tre hästar är totalt onödiga. ;-)

      Radera
  7. Själv har jag 70% sparkvot. I min bekantskapskrets finns mest bara människor som bränner det mesta av vad de får in varje månad. Det är inte så många som känner till min situation, när jag tar upp frågan om långsiktigt sparande, konsumera mindre eller konsumera mer prismedvetet så möts jag mest av skepsis och bortförklaringar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker iofs att sparkvot inte säger så mycket, det beror ju på hur stor lön man har också. Jag ökade min sparkvot med 20 % när jag fick nya jobbet. Sen sjönk förvisso den sparkvoten ganska snabbt, när min boendekostnad ökade med 5500 kr.

      Radera
  8. Jag är öppen med att jag sparar, men inte hur mycket (40-50% vilket inte kan sägas vara så mycket då jag har en hyfsad lön). Upplever att mina närmaste kollegor är hyfsat balanserade, dvs alla pengar bränns inte, iaf. En kollega nämnde det kort idag, hen har varit sjukskriven 2 månader under hösten men sa att det var skönt att slippa oroa sig för inkomstbortfallet då hen har såna marginaler att det inte är några problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att det är oftast när man blir sjukskriven som man inser hur pass lite pengar man faktiskt kan klara sig med. Iaf var det då jag fick upp ögonen för att man kan spara långsiktigt istället för att bränna allt direkt.

      Radera
  9. Tänka att få in 30, då hade jag haft en sparkvot på 50 % lätt. Jaja, får tänka att jag ändå är en vinnare eftersom jag sparar I indexfonder varje månad. Dessutom har jag tiden på min sida eftersom jag är 26 :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja jag får in 25' så jag räknas inte i det gänget... ;-)

      Å andra sidan, när jag var 26 år så fick jag bara in 17' varje månad.

      Radera

Det finns en plan...

Jag har inte skrivit om det i bloggen någonting. Men för några månader snubblade jag över mitt drömboende. Där jag vill bo resten av mitt li...