torsdag 18 augusti 2022

När det börjar närma sig exit

En av de saker jag och min trevliga vän pratade om var exit. Alltså när det är dags att säga tack och hejdå till arbetslivet. Vi hade lite olika livssituationer, men diskussionen i sig gjorde att jag börjat grubbla.

För nu har jag två miljoner sparat och om gissningsvis 2-3 år har jag tre miljoner. Dvs den summa jag räknat ut att jag behöver. Men så kommer tvivlet och jag klurar för mig själv. Är det bättre att jobba vidare, så jag kan köpa en lägenhet kontant den dag jag vill köpa lägenhet i Skåne? För nåt lån kommer jag inte få när jag väl slutat jobba och nåt säger mig att jag kommer sluta jobba innan jag kan flytta söderut. 

Eller ska jag låta dessa saker sammanfalla? Att den dag jag slutar jobbar ser jag till att precis innan köpt en lägenhet i Skåne? Men då gäller det att jag hittat rätt lägenhet, för jag kan inte låna nån fler gång.

Det här tycker jag är det svåraste med min typ av FIRE, där jag inte räknar att ta ut 4 % av kapitalet varje månad/år, utan att faktiskt ta av kapitalet och räkna med att det ska ta slut. För jag vill ju inte sitta där vid 72 års ålder och bara ha garantipensionen att leva på. 

Jag tror jag måste räkna ett varv till...

12 kommentarer:

 1. Nu är jag en bra stund ifrån FIRE, även om jag inte tänker köra på en strikt 4%-regel utan någon hybrid av detta och att pengarna ska ta slut. Jag skulle inte må dåligt om det fanns 1 miljon kvar eller så när jag checkar in. Men om jag var du så skulle jag helt klart jobba ett tag till, dels för att kunna köpa det där boendet som du trivs med, man vet aldrig vad som händer framöver eller vad man vill kunna göra. Kanske träffar man någon, inflationen fortsätter vara bisarr, börsen kraschar en längre tid, pensionssystemet havererar eller dyl.
  Här handlar det inte om att jag måste ha ett kapital som förutser allt tragiskt som kan inträffa, men en höjd för delar av det i alla fall.

  Om man tänker på ditt bloggnamn så är inte 10 år till särskilt långt bort och om du når dit på halva tiden med en bostad som du då också äger så är det lysande ju! Det går ju också att göra en variant där du går ner i tid efter några år och låter portföljen växa till sig utan några nya insättningar. alternativt att du arbetar med något annat på slutet som du verkligen brinner för och på så sätt ger dig utrymme för att kunna köpa det där boendet som du drömmer om.

  Så många val och alternativ. När du kommer till de 3 miljonerna så kommer du nog vet hur du vill göra

  Grattis till delmålet förresten!
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tankar! Jag är nyfiken på hur du räknar, har du lägre % eller har du en slutsumma i tanken innan du slutar jobba?

   Man vet ju egentligen aldrig vad som händer och det är väl det som gör mig så himla osäker. Börsen kanske tom går så dåligt kommande år att det tar 10 år innan jag har tre miljoner. Ingen vet ju.

   Samtidigt har jag svårt att se mig själv köpa en lägenhet som kostar mer än en miljon, så det får bli lite mer sparat helt enkelt. Tyvärr kommer jag inte kunna spara jättemycket kommande år, då Daisy börjar kosta pengar snart och då blir det mest att portföljen får jobba ifred utan så mycket insättningar. Men att byta jobb på slutet låter ändå intressant, det finns ju lite olika grejer jag skulle vilja prova på innan jag slutar jobba helt...

   En annan sak (apropå ditt grattis) är ju att bara för att man når gränsen, kan man ju inte säga upp sig direkt. Jag nådde 2 miljoner i juli i fjol, sen gick det nedför efter årsskiftet och det dröjde till nu innan jag var tillbaka på 2 miljoner. Så även om jag når 3 miljoner om 2 år, så kommer jag inte tordas säga upp mig förrän jag varit över 3 miljoner under åtminstone ett år. För att lugna nerverna...

   Men det blir spännande att se hur tankarna går då!

   Radera
  2. Jag har nog runt 4 miljoner som någon slags tanke. Men som det är just nu så har jag ingen exakt summa, utan det kommer bli mer avgörande för hur min livssituation ser ut då jag kommer dit.

   Jag räknar inte heller med att jag inte kommer att arbeta något mer i mitt liv utan jag kommer nog att hitta något avlönande arbete på något sätt men som jag kan göra mer på mina villkor, friare och i en mindre omfattning. Sen får jag se, jag har en kropp med diverse skador och sjukdomar så jag får väl se hur länge som jag orkar arbeta som jag gör idag.
   Det finns även en tanke på att göra som mitt förslag, minska mitt sparande och börja arbeta med något som jag verkligen njuter av när portföljen börjar växa till sig mer och att den då får jobba mera ostört.

   Som det är nu så räknar jag bara på vad en 4% avkastning skulle kunna täcka upp för fasta kostnader som jag har idag. De där 4% blir mindre och mindre relevant ju äldre jag blir, men det är ändå ett sätt att följa på från år till år och se att jag långsamt blir mindre beroende av lönen från arbetet.

   /Lotta

   Radera
  3. Mycket intressant läsning! Jag gillar tanken på att de 4 % ska täcka de fasta utgifterna. Ska klura lite på hur jag kan tolka det med min livssituation. Jag har ju inte bara mig själv att ta hänsyn till, utan tre hästar. Som kan leva tills de är 30 år hela bunten eller dö imorgon. Vilket såklart påverkar kalkylen åt olika håll.

   Det finns verkligen inget facit för detta, men jag gillar att man har olika idéer och lösningar.

   Radera
  4. Jag har också häst och djur i övrigt och månadskostnaderna kan variera ganska kraftigt, en veterinärräkning har en förmåga att ändra utgifterna en aning...
   Jag har en ganska bra uppföljning på utgifterna via banken och där har jag snarare koll på snittkostnaden för att se vad jag skulle behöva/mån sett över tid. Någon exakt vetenskap är inte aktuellt än att ha koll på då det är så mycket som kan ändras i livet. Men jag ser de löpande utgifterna idag som en fingervisning.
   /Lotta

   Radera
  5. Ja, de där oväntade kostnaderna är lite jobbiga. Jag har länge funderat på att avsluta försäkringarna på hästarna, då de sällan är skadade/sjuka, men samtidigt tar det emot nåt enormt, för om man får en akut skada och hästen måste stå på klinik några dagar, så blir det vansinnigt mycket pengar...

   Jag räknar också på snittkostnad/månad, vissa månader är mycket dyrare än andra. Men sen är det svårt att sia om kommande kostnader för boende (då jag inte vet var jag kommer att bo) och antal hästar (då de lika gärna kan vara en häst om tio år som tre hästar).

   Radera
 2. Beror lite på vad du bor i nu och hur mycket du får för det. Jag menar hur mycket mer skulle du behäva för att köpa en lägenhet i Skåne kontant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hyr boende just nu, så det finns inga pengar att få när jag flyttar. Men jag tror att det skulle vara skönt med en miljon för boende, om inte annat så kanske det slutar med att jag köper en liten stuga istället för en lägenhet.

   Radera
 3. Min strategi blir nog att doppa tårna lite i friheten via ett sabbatsår. Sen kanske året visar sig bli betydligt längre än så, men jag är öppen för att ändra mig om det skulle behövas av en eller annan anledning.

  Fast det skapar istället andra problem, till exempel: Är det värt att flytta opraktiskt långt ifrån arbetsmarknaden om man ändå tänker sig att börja jobba igen?

  Det finns helt klart lite att fundera över inför exit, och inget riktigt perfekt val vad det verkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så svårt med flyttfunderingar när man inte vet hur framtiden ter sig. Såklart kan man alltid flytta tillbaka till arbetstillfällen, men ju mindre man behöver flytta desto bättre.

   Sabbatsår hade jag gärna haft, men jag misstänker att jag då skulle komma tillbaka till en helt annan tjänst än den jag lämnade, så jag törs inte göra nåt sånt. Trivs för bra med det jag gör idag.

   Radera
 4. Det här är en av de riktigt stora frågorna som jag klurar på också. Ska man se till att ha ett boende till bra belåning eller helt avbetalt? Eller är det smartare att bli hyresgäst. Oavsett vilket så lär man ha hittat boendet innan exit för att kunna få ett hyreskontrakt eller bolån. Har du haft inflationen i åtanke i ditt belopp? Jag hade tre miljoner först, men har nu justerat till 3500 000 som en slags inflationskorrigering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak jag tycker är konstigt med hyreskontrakt. Varken min förra eller min nuvarande hyresvärd har varit intresserade av att jag har en lön öht. Bägge har gått på att nån annan rekommenderat mig som "vettig".

   Nä, jag har inte haft inflationen i åtanke, samtidigt misstänker jag att jag inte kommer ha så höga kostnader längre fram som jag har nu. Men det är en svår balansgång, man vill ju inte jobba för länge när man ser i backspegeln, samtidigt som man inte vill stå där vid 60 års ålder och försöka få ett nytt jobb för kalkylen gick inte ihop sig...

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...