måndag 31 maj 2021

Drömmen om Skåne

 Häromdagen satt jag i ett synnerligt tråkigt Teamsmöte. Det kan hända även den bäste och givetvis svävade jag iväg på egna sidor på internet. 

Rätt vad det var hamnade jag på hemnet och "råkade" söka på fritidshus i Skåne. Det mesta var ointressant, antingen kolonistugor där man behövde vara skriven i kommunen eller hus byggda på arrenderad mark. 

Men så dök det upp ett litet gulligt hus som jag blev alldeles betagen av. Det var litet men innehöll ändå allt jag behöver (indraget vatten tex) och var vinterbonat. 

Så givetvis gick jag totalt upp i spin och började drömma om Skåne igen. Min plan var att köpa huset och ha som fritidshus tills jag pensionerar mig och sen flytta dit på heltid. På så vis skulle jag hinna kosta på eventuella renoveringar om det fanns något sånt behov (inte vid första anblicken, men det brukar ju dyka upp).

2600 kr/månad skulle huset kosta med el, ränta och amorteringar. När lånet väl är nere på amorteringsfritt sjunker kostnaden till 1800 kr/månad. Typ. Vi drömmer lite nu, ok?

Helt perfekt tänkte jag. 

Sen bollade jag det hela med en vän och hon blev eld och lågor. Vilket alltid brukar vara ett varningstecken, för hon är typ motsatsen till Fru EB (eller ja, de är coola brudar bägge två, men jag tänker liksom den ekonomiska delen av bägge). 

Så då tänkte jag ett varv till. 2600 kr/månad blir 31200 kr varje år. Tänker vi att jag flyttar ned om tio år har jag lagt ut över 300 000 kr på ett hus jag kanske hinner vara i ett par veckor om året. Då tillkommer dessutom kostnaden för att ta sig dit. 

Om jag istället lägger de pengarna i en indexfond på i snitt 8 % ränta varje år blir det dessutom 468000 kr istället. Vilket blir den summa det här huset kostar att köpa, men utan att jag behöver blanda in någon bank. 

Jag skulle också kunna välja att ta hälften av pengarna (15000 kr) och lägga på en trevlig semester nere i Skåne varje år, då jag dessutom kan prova lite olika områden och se var jag egentligen vill bo. Om jag ens vill bo där nere i slutändan. 

Ja, det var lite måndagssvammel om hur man kan tänka kring framtida drömmar. Blir Anette dräktig kommer dock pengarna gå till den söta avkomman, så kanske är de här drömmarna bara väldigt onödigt tidsfördriv. Men det var roligt att spåna lite!

Har du någon dröm som du tror egentligen passar bäst som dröm och inte verklighet?

8 kommentarer:

 1. Jag går i tankarna på att skaffa fritidshus i en kuststad. Är väldigt ambivalent. Är det värt pengarna och arbetet? Samtidigt tycker jag att ekonomin klarar av det, och OM jag ska ge mig på ett sådant "äventyr" ska jag inte vänta tills jag är för gammal (har knappt 10 år kvar till vanlig pensionsålder). På något sätt vänjer man sig vid att beloppet på ISK:n växer - det som man tyckte var jättemycket pengar för ett par år sedan är nu "vardag". Nästan så att man blir snål mot sig själv. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen mig! Är det värt pengarna och arbetet? Samtidigt så tänker jag på min mormor, som ofta pratade om sånt hon velat göra men skjutit upp för länge. Tills det var för sent...

   Kuststad låter så mysigt! Jag behöver nog ta reda på var jag trivs bäst innan jag börjar leta hus...

   Radera
 2. En tanke... Om huset inte används så mycket kanske det skulle kunna hyras ut till semestrande gäster... Så blir det inte en pengadränerande stuga utan en pengagenererande stuga?

  Bara en tanke - testa att räkna utifrån det upplägget också! Drömmer själv ofta på Hemnet, men tycker att priserna nästan alltid springer iväg, priserna som anges framstår mest som lockpriser för att just fånga oss i sådana drömmar!

  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. En alldeles utmärkt tanke! Jag ska definitivt ha med det i mina drömmar/funderingar.

   Ja, jag har bett att få veta slutpriset på den här stugan, blir intressant då jag också upplever att priserna är mycket högre i slutändan.

   Radera
 3. Är läget bra kan du säkerligen tjäna pengar på huset under sommaren (airbnb, eller hyra ut veckovis/månadsvis) rätt förmånligt skattemässigt 40k skattefritt resten 20% om jag minns rätt samt avdrag för diverse kostnader. Dubbel hävstång med en fot i lägenheten samt en i fritidshus. Belåning ger bra hävstång vilket jag förmodar att du har/kommer nyttja om du köper fritidshus. Värdeökning ska ej glömmas på hus. Dock innebär allt extra arbete men kan bli riktigt trevligt tillskott med nya lärdomar och erfarenheter.

  Kom ihåg Skåne skiljer sig rätt mycket från natur och närhet till service går inte jämföra med Stockholms län. Ute på landet kan vara verkligen ute på landet utan affärer och bil är ett nödvändigt ont.

  Dröm ja många vissa mer relastiska än andra. Alldeles för många tiden är begränsad och drömmarna för många samt livsmedlet tar mycket energi och tid.


  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med läge är ju lite svårt, det som är bra läge för mig behöver inte nödvändigtvis vara bra läge för någon annan. Men det skadar inte att ha med i beräkningarna. Givetvis blir det lån från banken, då jag är helt skuldfri och tycker det känns dumt att ta från mitt sparande.

   Jag har aldrig bott i Stockholms län (hoppas att jag slipper), däremot är jag uppvuxen i norrlands inland som definitivt har sämre service (samt långt till allt) än vad Skåne har. Just nu bor jag också ute på landet, men har (mha bil) hyfsat nära till Uppsala.

   Man måste inte ha realistiska drömmar! De bästa drömmarna är ibland de som fortsätter att vara drömmar, då kan man spinna vidare på dem hur länge som helst. :-)

   Radera
 4. Vet inte vem Anette är, men hoppas innerligen att det är din 43-åriga väninna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde "dräktig" och "avkomman" skulle ge en fingervisning. Anette är en av mina hästar. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...