onsdag 12 maj 2021

Milstolpar

 Avanza har en ny (eller, jag har precis upptäckt den) funktion där man får se olika milstolpar som man uppnått (eller snart kommer uppnå). Jag tyckte den var lite rolig, speciellt som jag är och nosar kring 2 miljoner nu (vilket dock egentligen inte stämmer, då jag har låst in pengar som ska till staten om ett år).

Det som dock fick mig att bli fascinerad var datumet för när jag uppnådde första milstolpen (10 000 kr). Hade någon frågat mig bara dagen innan, så skulle jag sagt att jag började spara 2017. Jag vet inte riktigt varifrån jag fått årtalet, men det känns som att jag sparat i fyra år. 

Men min första målstolpe uppnådde jag i juni 2015. Sen var det förvisso i september 2017 jag gick in med mitt förtida arv (som innan dess varit inlåst i fasträntekonto), men min medvetenhet kring sparande började redan för sex år sedan. Jag blir faktiskt lite stolt över mig själv. 

Det är också helt sjukt att jag varit avanza-miljonär i två års tid nu. Jag tyckte det var nyss jag blev det...

När började du inse att man faktiskt kunde spara långsiktigt (och alltså inte bara till nästa semester/resa/projekt)? 

10 kommentarer:

 1. Att vara precis under en ny miljongräns är bland det bästa som finns. Förväntan slår ofta verkligheten =)

  Började nog tänka i de banorna lite smått redan 2007, men tyvärr hoppade jag av det tänket i samband med finanskrisen 2007-2008. Var nog först 2016 som det blev på allvar igen, även om jag sparade en hel del även innan, fast på bankkonto, och i "bostadskarriärkontot".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är verkligen sant Svanesang! Jag har liksom glömt hur det kändes när jag blev miljonär första gången. Tror inte ens jag firade det...

   Radera
 2. 2016. Har sedan dess sparat regelbundet och långsiktigt till annat än semesterresor och renoveringar, läst sparbloggar och loggat in på Nordnet dagligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "loggat in på Nordnet dagligen." Det låter lite besatt. ;-) Men hellre det än att inte spara.

   Radera
 3. Jag såg också att Avanza hade börjat med Milstolpar, men jag har inte lyckats hitta det på hemsidan. Var ska jag leta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag vet inte, jag är aldrig inne på hemsidan... I appen hittar du det längre ned på sidan "översikt". Sen klickar man på "visa alla" och häpnas över alla milstolpar man inte visste att man skulle ha firat. ;-)

   Radera
 4. 2018 tändes ett litet ljus, men det var nog 2019 som jag blev biten!

  Bra jobbat med nästan 2 mille! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar ju ofta komma lite gradvis de här insikterna...

   Tack, just nu är det väldigt tacksamt med en stark börs. 148 000 kr kvar enligt dagens prognos! Men det kan så klart komma en sättning nu också. Man vet aldrig, bäst är väl att inte logga in och kolla så ofta. :-P

   Radera
 5. Som sagts att nosa på en ny miljon är underbart (har fått göra det 2 gånger). Men när den nåtts blir lite tomt.

  Det var 2016 som jag kom till insikt om att långsiktigt aktiesparande (köp och behåll) var "min" metod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker att det blir tomt oavsett vilket mål som uppnåtts (även tränings- eller tävlingsmässigt). Tror det gäller att fira ordentligt, sen klura på nästa mål.

   Imponerande med över 2 miljoner efter bara fem år! :-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...