onsdag 2 november 2022

Förberedelser inför Black Friday

Det här inlägget hade jag gjort en fin notis om att jag skulle publicera 25 oktober. Sen swishade tiden på som den alltid gör, men jag tänker att jag publicerar den nu istället. 

Det är mindre än en månad kvar till black friday (hädanefter kallad BF för lathets skull). Denna dag då folk går bananas och köper en massa skit de inte behöver. För att det är "billigt" just den dagen. 

Absolut kan det vara billigt i USA, där de är kända för att verkligen rea ut grejer till galna priser. Jag köpte en gång en klänning (som jag älskar och använder så ofta jag får tillfälle, vilket tyvärr är nån gång/år endast) som det var 80 % rabatt på. Så istället för att betala 2000 kr för denna designklänning, så betalade jag 400 kr, vilket jag tyckte var alldeles lagom dyrt. Jag får dessutom alltid komplimanger när jag bär den, för folk minns såklart inte att jag hade samma klänning året innan. ;-)

Men åter till BF. Här i Sverige verkar det mer handla om att (ffa) teknikföretag smyghöjer priserna några veckor innan för att sen "sänka" dem till BF, så folk luras att tro att de gör fynd. 

Jag jobbar istället på ett helt annat sätt. Så fort jag får ett köpbehov, så frågar jag mig om det är akut eller om jag kan vänta till nästa BF? Om jag kan vänta, så skriver jag upp exakt vad jag tänkt köpa, var jag hittat denna vara (kan ju vara på fler ställen) och vilket pris som står angivet. 

Som ett enkelt exempel. Jag gillar att hoppa terräng:

OBS! Inte jag på bilden. 

Det är en väldigt rolig gren inom ridsporten, men också väldigt riskfylld. Man måste (bland mycket annat dyrt) ha en speciell hjälm och en säkerhetsväst. Man måste dessutom byta ut dessa om man ramlat av illa eller om de blivit för gamla. Min säkerhetsväst hade gjort sitt redan 2020, men eftersom jag inte hoppar terräng på Celine utan endast på Anette, så behövde jag inte skaffa nån ny väst medan hon var dräktig och senare gick med Daisy. 

Men till våren är det äntligen dags igen! Alltså, väst måste införskaffas. Jag har därför surfat runt och hittat två olika ställen som säljer den väst jag vill ha och den kostar 3249 kr respektive 3199 kr. Detta har jag noga antecknat och nu är det bara att invänta BF. Den dagen surfar jag in på bägge sidorna och ser om det finns något förmånligt erbjudande. Om det gör det, slår jag till och sparar lite pengar. Om det inte gör det, så väntar jag till jag absolut måste ha västen (typ mars) innan jag beställer. 

Såhär gör jag för alla saker som inte är akuta, så just nu är listan på saker till BF ganska lång. Det betyder dock inte att jag måste köpa allt som är på listan, utan att jag har möjlighet att göra det om priset är extra förmånligt. Det är som alltid allra billigast att inte handla alls. 

Planerar ni att köpa något på BF?


4 kommentarer:

 1. bra tips med listan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan avslöja att jag redan hittat ett par företag som höjt priset dagarna innan black friday, så det ser ut som en bra deal med 15 % rabatt. Så fult gjort!

   Radera
 2. Tv till ett gästhus och så en julklapp till make och en till dotter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just tv låter som ett klassiskt black friday-köp. Hoppas du hittar en bra deal. :-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Boende: 10785 kr (3753 kr). Mat: 5294 kr (4521 kr)...