måndag 28 november 2022

Jag gör det förbjudna

Nä, nu kanske jag blev lite dramatisk i min rubriksättning. Men genom åren har jag blivit itutad från alla möjliga håll och kanter att man MÅSTE ha allting försäkrat. Gärna dubbelförsäkrat. Eller trippel.

Eftersom jag har jobbat med försäkringar under några år, så känner jag ändå att jag har på fötterna när jag inte har mig själv försäkrad eller mina smycken/dyra saker/cykel etc.

Men hästarna har alltid varit ordentligt försäkrade, även om livförsäkringarna är låga eller obefintliga. Men nu har Anette överlevt en fölning utan problem och de kommande åren kommer hon att vara mer eller mindre pensionär (mindre om hon får bestämma, mer om Celine får bestämma). Vi ska mest hålla oss hemma och göra roliga saker (japp, vi har en terrängbana nästgårds) och efter alla turer med ridsportsförbundet (jag orkar inte ens gå in på det i den här bloggen) har jag tagit beslutet att sluta tävla helt (vilket såklart också sparar pengar). 

Så när försäkringsbrevet för hästarna kom och därmed även Daisys nya försäkring, kände jag att det här blev lite för mycket för min plånbok. Efter lite dividerande med mig själv har jag därför ringt upp försäkringsbolaget och avslutat Anettes försäkring. Celine (som kommer kräva en utredning till våren, orkar inte ta tag i det nu) och Daisy har kvar sina försäkringar. Men till nästa år, om Celine visar sig vara frisk som en nötkärna, så kommer jag fortsätta vara vågad och avsluta hennes försäkring också. 

Dock ska man ha i åtanke att jag har pengar undansparat, så om Anette måste ha veterinärvård, så tar jag pengar från min buffert. Hittills har jag använt Anettes försäkring två gånger, 2013 och 2020. Eftersom hon är så gammal så kommer jag inte heller kosta på större operationer, tex buköppning eller benbrott, då är det snällare mot henne att hon får somna in. 

Hur mycket sparar jag då in på detta? Ja, det blir ungefär 3000 kr som jag slipper betala till försäkringsbolaget. Pengar som jag istället kan lägga in i bufferten och som i slutändan kanske används till Celine eller Daisy vid behov. 

Tips från mig som fd försäkringsperson är att alltid ha självrisken undanstoppad på ett bra ställe. Med en veterinärvårdsförsäkring på 80' innebär det minst 28500 kr ut från hästägaren när man maxar försäkringen. Dvs 1850 kr i fast självrisk och 25 % i rörlig. Många glömmer bort den rörliga delen, men håll koll på den! I ovanstående fall betalar alltså försäkringsbolaget ut 75 % av vad det kostar hos veterinären, dock först efter att fasta självrisken är avdragen. Många gånger vill man ha den "bästa" försäkringen, men det betyder ändå att man själv behöver betala en del av kostnaden också. 

Nåja, slut på rant. Nu ska jag ta och jobba lite istället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Boende: 10785 kr (3753 kr). Mat: 5294 kr (4521 kr)...