torsdag 20 oktober 2022

När man är dumsnål

I helgen pratade jag, som jag nämnt tidigare, med en FI(RE)-kompis, tillika hästmänniska. Denna lyckliga människa hade helt missat hästklädesmärket Maya Delorez (ni som är nyfikna får googla, jag kommer ge dem tillräckligt med reklam utan nån länk). 

Jag köper oftast inte hästkläder, utan det brukar bli så att när nåt klädesplagg i min vanliga garderob fått en fläck som inte går bort, så blir det plagget automatiskt ett stallplagg. Sen är det stallplagg tills det är så trasigt att det inte går att använda utan att skämmas lite, då åker det till återvinning. 

Men ridbyxor måste jag ha och Maya Delorez har helt ljuvliga ridbyxor som är mer som tights i passformen men samtidigt mer hållbara. Jag brukar alltid köpa när det är rea, vilket det är ofta, då många tydligen inte kan köpa förra säsongens färg, utan måste ha det senaste...

I somras hade de utförsäljning i Uppsala och jag var där och botaniserade. Hittade deras vinterridbyxor för 100 kr. Helt sjukt billigt (just nu finns de inte till salu, men de kostar minst 800 kr vanligtvis) och jag köpte nöjt ett par. 

Nu har jag börjat använda dessa och de är verkligen ljuvliga. Att inte bli kall om benen är ett lyx för hästfolk (iaf vi lite äldre som inte blev curlade som barn) och även om jag numera har en ridkjol (tänk thermobyxor fast kjol) så är den lite för varm för de trevliga höstdagar vi haft nu. 

Men när jag tar på mig dem tänker jag samma sak varje gång. Varför i hela friden köpte jag inte fler? Jag vet ju att ett par ridbyxor håller max ett år för mig, säg två år då om jag inte använder dem på sommarhalvåret. De kostade för fasiken 100 kr! Varför köpte jag inte bara fem par när jag ändå var igång?

Det här var min kompis helt ense om, varför köper man inte fler av någonting när man vet att denna sak kommer att gå åt/användas upp/gå sönder och man måste köpa igen. Vad är det i ens minimalistiska tänkande som inte kan vara flexibel? Som inte kan tänka "åh, det var billigt och jag kommer behöva minst tre av den här närmaste fem åren, jag köper flera". Nänä, ett par köper man... Suck!

Så nu inför Black Friday (kommer inlägg om det snart, lovar!) har jag tänkt om. Här ska det banne mig handlas!

Är du också dumsnål ibland?

10 kommentarer:

 1. Japp! Fast min dumsnålhet handlar oftast om att köpa låg kvalitet billigt, och sen måste jag ändå spendera mer pengar för att ersätta det när det går sönder eller inte duger.

  Och även att försöka pressa ner priset några öre när jag köper aktier, så köpordern inte går till avslut pga att jag försöker spara några få kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, igenkänning på det också. Varför envisas man med att köpa skräp först, så man måste köpa igen. Suck...

   Haha, roligt att du även är dumsnål med aktier. Där köper jag bara direkt jag loggar in på avanza, men så är jag lat och köper bara fonder.

   Radera
 2. Jag är lite dumsnål hela tiden och då när man väntar för länge med vissa saker så blir det inte kul/snyggt/bra..:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är hopplöst ibland hur man funkar.

   Radera
 3. Hej! Finns det alltså en butik i Uppsala? Hade uppfattningen att man endast kunde beställa via nätet? Min dotter rider, och det hade varit grymt att kunna besöka butik o prova ut storlek osv. Dessutom kanske fynda på ngn rea :-)
  Mvh /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, tyvärr ingen butik i Uppsala. Däremot kommer grundaren från Uppsala och jag tror att de har kontor och lager här? De hyrde en lokal på Gränbystaden i några dagar bara. Hoppas verkligen att de gör det igen!

   Radera
 4. Ja varför? Iaf om man vet att man kommer behålla samma vikt i flera år och inte behöva en större eller mindre modell efter ett tag. Tänker ofta så själv med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skönt att jag inte är ensam iaf... :-)

   Radera
 5. Jag har även varit dumrik.
  Sett något på tex IKEA eller liknande som jag gillat och köpt med mig hem. Som liksom inte passat in eller hittat sin plats. (För länge sen nu och därmed preskriberat, men jag köpte en lampfot för 1000 kr som aldrig fick någon plats att ståta på. Genant.)
  Numera köper jag bara det jag vet att det kommer till användning till vardags, typ 2 bordrabletter när jag borde köpt 4 till mitt nyslipade gamla träbord. Det händer ju att det blir fler till bords.
  /M


  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, klockrent. Men kanske du tänkte att man får sitta nära och mysa när man kommer på besök, så man får dela på en tablett till två personer. ;-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Boende: 10785 kr (3753 kr). Mat: 5294 kr (4521 kr)...