torsdag 2 december 2021

Att bo i Tiny House - min semester

 Sent omsider tänkte jag att jag måste skriva om min semester. Det har tagit emot massor, eftersom det inte var så trevligt som jag hade hoppats på. 

För ett bra tag sedan, när det fortfarande var ljust om kvällarna, bestämde jag mig för att om jag nu har en dröm att bo i Tiny House, varför inte testa det på semestern?

Så jag bokade ett Tiny House för två nätter och eftersom det var så dåligt så får inte företaget någon gratisreklam. Häpp. 

Till att börja med var det hopplöst att hitta till huset. Vägbeskrivningen var sådär härligt luddig som den är när någon som kan hitta vägen i sömnen har skrivit den. Så efter att ha snurrat fram och tillbaka på en lerig grusväg i en halvtimme fick jag ringa företaget för guidning. Vilket såklart inte var det lättaste, för i den här gudsförgätna skogen var det dåligt med mobiltäckning. Man kan säga att jag var ganska arg redan innan jag hittade fram till huset (där vägbeskrivningen dessutom visade sig sakna en viktig komponent för att hitta). 

Väl på plats kunde jag konstatera att även om mitt boende är rätt litet, så är det ingenting jämfört med det här lilla huset. Efter att ha funderat lite (jag satte mig på soffan och bara tänkte, trevligt) kom jag fram till att det är för att Tiny House är så smalt. Det är max 2,20 m i bredd, eftersom sängen var två meter och det var ett pyttelitet utrymme vid fotändan. Så säg 2,30 m för att vara generös. Det blir stor skillnad jämfört med mitt hus som är i alla fall 2,60 m brett.

Vidare kändes det inte som att huset var smart planerat. Det fanns så många onödiga öppna ytor där det hade gått att tänka på ett annat sätt. Eller så är det bara jag som trivs mycket bättre i mitt hus hemma. 

Jag försökte ändå peppa mig själv att det skulle bli en rolig vistelse, skogen omkring var ju vacker (fast vi har precis lika fin skog hemma) och jag hade med mig bra böcker att läsa. 

Så jag kurade upp mig i soffan och läste en stund, innan det var dags att sova. Trappen upp till sovloftet var ok och eftersom jag inte är superlång så fungerade det bra. 

Tills jag vaknade mitt i natten, kissnödig, och skulle försöka krångla mig nedför trappen i mörkret för att famla mig till toaletten. 

Ja just ja, toaletten är ett kapitel för sig. Det var en sån där separettvariant, som jag tydligen är felskapt för att kunna använda. För hur jag än satt så var jag tvungen att flytta runt en massa för att rätt sak skulle hamna i rätt behållare. Så störande!

Tillbaka i sängen somnade jag snabbt om och när jag vaknade på morgonen kunde jag konstatera att det var mulet och duggregn. Inte hela världen, jag skulle ju ändå duscha och tvätta håret. Tyvärr visade det sig att varmvattnet knappt räckte till att blöta mitt hår (jag har hår till axlarna, så inte abnormt mycket), sen var det slut. Trots att jag duschade i ljummet vatten, jag är inte så förtjust i att duscha så hela badrummet immar igen (om jag inte varit ute med hästarna i -20 grader, då kan jag duscha lite varmare). Fruktansvärt dåligt! Så hårtvätten fick utebli och istället frotterade jag mig torr, något huttrandes och gjorde frukost. Sen läste jag några timmar tills jag var hungrig igen. 

Eftersom tanken var att man skulle grilla (men efter duschen hade duggregnet övergått till ösregn) när man lagade mat, så blev det en kall lunch. Det fanns en gasolspis, men inga instruktioner kring hur man använde den och jag hittade inte heller några tändstickor (hittade dem precis innan jag åkte, på ett väldigt ologiskt ställe). Där nånstans var måttet rågat och jag kände mig vansinnigt less på alltihopa. 

Så jag åkte faktiskt hem igen. Så skönt att slippa den där klaustrofobiska stugan och få komma till den allra bästa platsen istället; min lilla stuga!

Så jag känner mig mycket tveksam till att skaffa ett eget Tiny House, men tänker att jag ger inte upp förrän jag har kikat på någon fler stuga, helst en som är bredare än vanligt. Kanske kan det funka bara jag slipper trånga kortsidor och sovloft?

2 kommentarer:

  1. Jag har ett sommarhus på 28 kvm, och har bott i lägenheter på 19 respektive 23 kvm tills nyligen - och jag tycker också ert litet hus verkar så mycket smartare än ett Tiny House.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att det inte bara är jag... Jag tänker att jag ska försöka hitta en liten stuga i närheten av en större hästanläggning när jag väl köper nåt eget. Men då pratar vi skåne = det är långt i framtiden. :-)

      Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...