tisdag 14 december 2021

Att vara rik men ändå ha pengar kvar

 Det är spännande det här med ränta på ränta. Jag vet att jag nämnt mitt konto Roligheter tidigare, men för att friska upp minnet lite på er läsare kommer här en sammanfattning.

Jag hade en gång ett hus som Gud glömde. Det var fint och mysigt när jag flyttade in, men så fort jag fått alla mina saker på plats började det gå åt skogen. En vattenskada upptäcktes som var segdragen som sjutton att fixa (av många anledningar) och jag var bland annat helt utan vatten en månad och utan vatten där vattenskadan var i ett halvår (dvs utan dusch och tvättmaskin). Sedan började skorstenen fallera och taket rasa samman och... jag ska inte tråka ut er med alla detaljer, men det var ingen bra affär helt enkelt.

Så till sist lyckades jag sälja det (och flytta långt därifrån), men såklart till ett lågt pris och med en riktigt dålig smak i munnen. Så för att muntra upp mig lite satte jag in alla pengarna i en egen ISK som fick namnet Roligheter. 

Tanken med Roligheter var att jag skulle plocka ut pengar därifrån när jag ville göra något roligt, men utan att det ursprungliga värdet urholkades. Första året hade jag lite aktier (investmentbolag först och sen Xact Högutdelande) och plockade ut 960 kr. Sen efter årsskiftet 2019/2020 plockade jag ut 12270 kr.  Under året plockade jag ut ytterligare 9487 kr. I december 2020 tröttnade jag på Xact och bytte till Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Under 2021 har jag plockat ut 33234 kr och det finns fortfarande 22121 kr att plocka ur innan årsskiftet.

Alltså, för att sammanfatta.

År 0 960 kr. 

År 1 21757 kr

År 2 55355 kr

Nu har det ju varit några trevliga börsår, men det jag funderar över är om jag ska plocka ut de 22' som jag har "rätt till" vid årsskiftet eller om jag ska låta allt bara puttra på vidare och plocka ut pengar om/när behovet uppstår under 2022. 

Å ena sidan vet jag inte vad jag skulle göra med 22' extra i dagsläget (har bara några smågrejer kvar att köpa i år) å andra sidan kommer ju 2022 vara ett sparår och då kanske det slutar med att jag drar mig för att plocka ut pengar därifrån. 

Visst är det ett härligt I-landsproblem jag brottas med? 

4 kommentarer:

 1. Vilken kanonbra idé! Har svårt att plocka ut pengar från sparandet men har man ett eget litet konto för roligheter så är ju känslan att det är till för att plockas ut kul tips !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en av mina bättre idéer, just för att jag är så hopplös på att kosta på mig själv saker. :-)

   Radera
 2. Jag instämmer! Supersmart med ett konto för roligheter, också problem med att ta ut pengar från sparandet. Måste fixas bums! Ska minnas var jag läste det först.

  SvaraRadera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...