måndag 17 augusti 2020

Tänk om, tänk rätt

Jag har funderat en del den senaste tiden. På många olika saker, men framförallt på vad jag ska göra när jag inte måste jobba längre. Jag lutar allt mer åt en exit redan 2027, långt innan min femtioårsdag.

Visst har jag en del roliga projekt jag gärna jobbar med som inte genererar några pengar. Likaså kommer jag såklart spendera massor med tid med mina hästar och de kommer inte heller ge mig nån inkomst.

Men så häromdagen tänkte jag på hur skönt det skulle bli att ha inkomsten säkrad, så jag kunde ta nåt roligt jobb som inte ger så mycket pengar. Till exempel jobba som hästskötare eller beridare hos nån toppryttare (alltså jag vill vara den där som stannar hemma hela tiden, att flänga runt på tävlingar tilltalar mig inte).

Jag fastnade på "inte ger så mycket pengar". Det är såklart sant, snittlönen för en hästskötare är 24 000 kr före skatt. Jag kommer dessutom förmodligen bara vilja jobba halvtid, så säg att jag får ut 8 500 kr efter skatt.

Det är fortfarande mycket, mycket mer pengar än noll kronor.

Likaså är jag lite halvsugen på att vara lärarvikarie ibland, när andan faller på och det är samma sak där. Även om jag jobbar sällan, så ger det mer pengar än ingen inkomst alls.

Håller vi oss till 8 500 kr som en trevlig summa, så innebär det att jag bara behöver ta 11 500 kr från mitt sparade kapital.

Jag var förstås tvungen att peta in siffrorna i mitt excelblad (i fredags när jag ändå inte ville jobba). Först hade jag kvar de 3 miljoner i kapital som jag enligt tidigare beräkning skulle behöva för att klara mig fram till 95 års ålder. Men då fick jag över femtitre (!) miljoner i överskott vid min (förmodade) död och det kändes så klart onödigt.

Så jag började minska kapitalet successivt och till sist landade summan på löjliga 1,9 miljoner. En summa som jag bör ha fått ihop om fyra år...

Nu är såklart allt det här mest roliga tankeexperiment, för jag kanske inte alls vill sluta jobba när jag fått ihop pengarna eller så kanske jag inte hittar nåt trevligt halvtidsjobb som jag vill fortsätta med fram till pensionering.

Å andra sidan behöver jag komma ihåg att jag räknat på garantipension enbart och oavsett om jag slutar jobba helt 2027 eller fortsätter att jobba halvtid, så kommer pensionen att bli lite högre.

Det viktiga budskapet i ovanstående är att man inte vet hur framtiden kommer att te sig, men hur den än blir, så är det alltid skönt att ha pengar sparade.

Vilken typ av FIRE planerar du för?

10 kommentarer:

 1. Jag tänker lite på samma sätt, det vill säga att kunna jobba med något roligt för lite mindre pengar, på deltid. Sedan plocka kapital för att täcka resten!

  2027 är ganska snart ändå!

  :-)
  /Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att 2027 åtminstone är mer snart än 2032... ;-) Kruxet är väl om jag måste byta namn på bloggen. Får hitta på nåt så jag bara är halvdeles fri 2027. Hehe.

   Radera
 2. 53 miljoner ?? ja jösses. Var det Allers som skrev att man inte skulle kunna lyckas spara ihop en miljon under sin livstid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har för mig att Sparo skrev nåt om det. Stackars människor som missar det fantastiska med ränta-på-ränta. :-(

   Radera
 3. Jag planerar för att vara nästan helt försörjd. Dock planerar jag också för att det inte ska behövas - jag vill ju jobba fortsatt men i egen regi. Planerna smids...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Ser fram emot mot mer om planerna på bloggen så småningom. :-)

   Radera
 4. Min plan ligger på ca 2030 i dagsläget om jag fortsätter att jobba 85% som nu. Då kommer jag att vara 58 år. Min lön efter skatt ligger på ca 20000/ månad. Det finns möjlighet att gå tidigare men då kan mina besparingar vara förbrukade då jag får ålderspensionen vid (min gissning) 68-69 års ålder. De år jag var utbränd såg jag det som en klar möjlighet att gå precis jämnt upp och gå så tidigt som möjligt men för närvarande älskar jag att möta mina små odjur varje måndag morgon på jobbet som förskollärare (vem älskar inte snoriga kramar ;-)
  En bra sammanfattning av hur folk resonerar och räknar tycker jag att utdelningssmålänningen visar i sin årliga genomgång.
  http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2019/06/pensionsplan-2025-01-01-3e-upplagan-2019.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klurar lite på att kanske gå ned i tid ganska snart. Samtidigt som det vore väldigt skönt att vara färdigsparad så snart det bara går.

   Haha, jag har ju lite svårt för barn, men är glad att det finns människor som du, som faktiskt vill ta hand om dem. Hatten av!

   Det var en riktig mastodontgenomgång av Utdelningssmålänningen, men väldigt inspirerande. Tror att jag ska göra nåt liknande så småningom här på bloggen. Om jag får ihop alla siffror och dylikt. Tack för länken!

   Radera
 5. Jag hade tänkt att hamna i ett läge där jag aldrig mer behöver jobba. Det är mycket möjligt att jag ändå kommer jobba en del, för jag gillar egentligen mitt jobb.

  Men att ha möjligheten att aldrig mer lyfta ett finger, även om det bara funkar om jag är sparsam, känns just nu som om det skulle göra mig otroligt avslappnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just den där sköna känslan av att inte vara tvungen, den tror jag är värd väldigt mycket. Jag har dock fastnat i att jag inte ska lämna ifrån mig några pengar när jag dör, men jag tror att det kan vara klokt att släppa den tanken och istället låta det bli som det blir. Kanske skapa nån typ av fond för barn vars föräldrar inte har råd att låta dem rida på ridskola en dag/vecka eller liknande. Hm...

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...