onsdag 5 augusti 2020

Kanske ett Tiny house?

Jag blir såklart förförd av Tiny House Nation. Så jag klurar på om jag ska köpa mig ett eget Tiny house. Jag hittar inte jättemycket information om tillverkare i Sverige, den bästa (minst dåliga?) är denna tillverkare som jag tyvärr ändå får lite dåliga vibbar ifrån.

Framförallt stör jag mig på att det saknas så vansinnigt mycket fakta på alla sidor om Tiny houses. Vad är det för typ av toalett? Hur ser systemet för vatten och avlopp ut? Hur är uppvärmningen tänkt? Vilka maskiner finns (tvättmaskin)? Hur stor mark behöver man ha?

På den sida jag tycker är minst dålig finns det ett hus som faller mig i smaken. Det är modellen Felicia, mest för att den ser ut att rymma allt jag behöver. Samtidigt undrar jag om det känns instabilt att bo på en trailerbotten istället för på marken.

Många som jag pratat med är skeptiska till Tiny houses, för att de är så små och man kan inte bo så litet. Men jag bor just nu på 27 kvm och trivs alldeles ypperligt. Med ett Tiny house skulle jag dessutom bo ännu större, för då skulle jag ha ett eller två loft också.

Fördelen Tiny house är såklart att jag kan köpa det nu, ha det i närheten av stallet (finns utrymme redan i dagsläget för ett litet hus) och sedan om x år ifall jag vill flytta så tar jag bara med mig mitt drömhus dit jag vill flytta.

Nackdelen är att banken jag vill låna pengar hos kanske är skeptisk till värdet i ett Tiny house, samt att jag måste förlita mig på att jag får hyra in mig nånstans för en vettig summa pengar.

Vad säger ni läsare? Har ni stött på ett Tiny House nån gång? Kan det vara nåt för mig?

23 kommentarer:

 1. Nu kan jag ingenting om detta med Tiny house, men är det inte försvenskat ett typ Attefallshus? Det måste finnas mycket info om dem? /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Attefallshus är ju fasta, det jag tänkte mig var ett mobilt hus. Sen har jag förstått det som att attefallshus endast får byggas på befintlig tomt, alltså där det redan finns ett hus? Men jag har dålig koll på dem.

   Radera
 2. Intressant tanke. För mig som i princip har nått det nettovärde jag behöver för FIRE om man inte räknar med att jag behöver bo nånstans är detta spännande.

  Det verkar vara väldigt mycket upp till varje kommun att avgöra vad som behövs i fråga om avlopp till exempel, förmodligen även för bygglov.

  Misstänker att det är billigare och enklare att köpa nån gammal sommarstuga där man vill bo istället. Även om jag kan se charmen med att kunna flytta runt lite.

  Ghettovarianten skulle väl kunna vara att bo permanent i en husvagn?
  Eller VanLife (inredd skåpbil) som verkar vara poppis på youtube.

  Själv tror jag att jag fortsätter att spara ihop till ett hus på landsbygden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "För mig som i princip har nått det nettovärde jag behöver för FIRE om man inte räknar med att jag behöver bo nånstans är detta spännande." Så coolt!

   Ja, det där med avlopp och liknande blir ju klurigt om man flyttar runt några gånger i livet... Inte tänkt på det.

   Husvagn känns så vansinnigt litet. Plus att det blir ännu bökigare med var den ska stå. Men tack för input! :-)

   Radera
 3. Många av de där sidorna är syftar till så primitiva boenden att man knappast står ut någon längre tid. Tänk också på att vi har vintrar här så värme och isolering är ju krav på en helt annat nivå än vad de behöver i t.ex Florida.
  Men jag gillar tanken på litet hus, varför städa 200m2 när allt man behöver får plats på 30? Den här sidan är bra:
  http://attefallshus.se
  Massor med småhus att välja på. Inget mobilt dock, men är det det man är ute efter skulle jag hellre köpa en begagnad (vinteranpassad) husvagn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså de sidor jag kikat på har ju varit svenska byggen, så jag tänker mig att de är anpassade efter Sveriges klimat?

   Radera
 4. Vad är det för skillnad på ett Tiny House och en villavagn? Jag skulle också vilja testa att leva kompakt (och problemfritt?). /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, du är bäst Eva! Jag tror att skillnaden är att Tiny House låter coolare. ;-)

   Radera
 5. Jag gillar tanken. Frågan är om det viktiga för dig är att ha en vagn som kan flyttas eller ett tiny house som inte går på hjul?
  För mig är köket viktigt och jag har kollat bland annat denna video:
  https://www.youtube.com/watch?v=VucewIPHtpM (Tiny House Kitchen Ideas: Smart Small Space Solutions). Du kan även kolla dessa: https://www.youtube.com/results?search_query=tiny+house+kitchens
  https://www.youtube.com/results?search_query=tiny+house+toilets+and+showers
  https://www.youtube.com/results?search_query=tiny+house+bathroom
  Vad gäller avlopp kan du gå "husvagnsvägen med en tank som kan tömmas eller om du finns nära ett hus kanske koppla in dig på deras. Att få in vatten är enklast via slang från t ex stallet om du bor nära det, med rätt kopplingar och en riktigt bra armerad vattenslang borde det gå. Maskinell utrustning: Vill du ha el eller gasol till kök? Ska du ha tvätt- och diskmaskin? Vilken typ av uppvärmning vill du ha? Ett litet hem värms snabbt och med bra isolering kommer du inte att ha stora behov, tror jag.

  För övrigt är det härligt att läsa dina senaste inlägg om bärplockning, matintresset mm. Jag har fått ihop ca 12 liter blåbär och 12 liter vildhallon och känner mig otroligt rik då jag kommer hem från skogen med egenplockade bär. Frågan är om du nu börjar bli redo för egen kombucha (jag läste om dina reko-ringsinköp förut), säg till i så fall så fixar jag din startkultur, allt du behöver göra är att koka thé, blanda i socker och låta det stå några veckor innan du tappar upp din egen. (jag jobbar i Uppsala även om jag bor ca 3,5 mil utanför).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror, obs tror, att jag skulle vilja ha ett tiny house på hjul, just för att åtminstone i teorin kunna flytta nån gång i livet.

   Åh nu blev jag vansinnigt inspirerad när jag såg den första videon... För mig är ju köket det allra viktigaste stället, jag behöver inget stort vräkigt vardagsrum, jag har ju ändå inga vänner på besök.

   Förhoppningen är ju att kunna bo på nån annans tomt, så jag kan använda deras avlopp. Jag saknade mest information från de olika sidorna om hur deras olika hus fungerade... El vill jag ha och jag tror det räcker med en luftvärmepump och kanske ett element eller två för värme. Tvättmaskin måste jag ha (hur gör man annars?) men diskmaskin har jag inget behov av.

   Imponerande med bärplockandet! Jag ska försöka hinna ut och plocka krusbär i helgen, en bekant hade en buske som hotade att falla samman pga alla bär, så jag lovade komma till dess räddning.

   Jag måste erkänna att jag blir lite nervös kring kombuchan. Dels för att det lär smaka blä om det blir fel, men dels också för att det tar plats när det jäser. Jag har ju inte jättemycket plats precis. Får klura lite. Visste inte att du jobbar i Uppsala, vi kanske skulle ta en mini-FIRE-träff nån dag? :-)

   Radera
 6. Jag är inne på att downsiza rejält, dock inte med ett äkta tiny house utan med ett gammalt torp, byggt av gediget trä i flera lager. Det blir inte stort (<30 kvm) men det blir mysigt. Och billigt ��
  Fördelen är att det finns vatten och el samt avlopp för gråvatten. Toalett blir en förbränningsvariant, kostar mindre än en tiondel än att bygga godkänt avlopp för detta.
  Nackdelen kan vara att det inte är mobilt, men om lusten blir för stark att flytta på mig så tänker jag att en vinterbonad husvagn löser det. En inte så stor, inte så lyxig och inte senaste års(-tiondets) modellen gör priset rimligare ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag drömmer ibland om ett litet torp också, men alla jag tittar på (i skåne) är antingen rivningsfärdiga, svindyra eller kräver att man är skriven på orten. Snyft. Jag hade älskat en liten sommarstuga, kruxet är att de flesta har gigantiskt vardagsrum och pyttekök. Kanske blir det billigare i längden att köpa en tomt och få ett hus precis som man vill ha det. Hm...

   Radera
  2. Du får köpa mitt, så flyttar jag till kolonistuga istället 😉

   Radera
  3. @Anonym som drömmer om torp: De gamla timrade stugorna är ganska mobila. Man märkte dem ju stock för stock och monterade upp och ner dem som värsta nomaderna. Sålde själv ett svartbygge på tomten och en snubbe kom och liksom lyfte upp huset på en lastbil, allt utom murstock borta på en eftermiddag.

   Förstår din längtan Fri2032, jag är också en stor fan av små utrymmen. Men för min del är det drömmen om minimalistettan i vasastan snarare än ett tiny house just på grund av alla de praktiska aspekterna som jag vet att jag skulle faila på.

   Radera
  4. Nackdelen med ettan är att man får grannar. ;-) Jag är på tok för förtjust att bo på landet. Men man vet aldrig, rätt vad det är så sitter jag där i lägenheten ändå. :-D

   Radera
 7. Kolla in Tiny house Skåne på Facebook så ser du ett par som bor året runt i ett jättefint Tiny house inte långt från mig. Så kan jag tänka mig att bo. Eller instagramkonto janssonmattias77. Han sålde ett stort hus och bor permanent vid en sjö som ser helt underbart ut. Jag tror absolut man kan bo så och trivas alldeles utmärkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, tack för tips! Ska genast ta mig en sväng in på fb. Just nu handlar det väl mest om att bestämma mig för om jag ska vänta med att köpa nåt förrän jag är redo att flytta till Skåne, om jag ska köpa nåt nu och börja pyssla med fast jag inte flyttar permanent eller om det blir ett tiny house som jag kan flytta med mig i ett senare skede. Många funderingar, tur att jag inte måste bestämma mig direkt!

   Radera
 8. Kan tipsa om PiaGustavsson.se eller hennes instagramkonto frihetiblodet som bor i ett TinyHouse sen en tid tillbaka.

  SvaraRadera
 9. Tiny house som kan transporteras på en trailer men som står på marken. Fördel att inte behöva bygga i olika etage över hjulen. Med golvvärme, tvättmaskin mm. Själv skulle jag vilja ha två av dessa som kunde kopplas ihop med varandra med mer uterumskänsla med stora fönster. Kanske genom att tänka från 2 transportcontainers (fast jag skulle vilja ha trä. Och en liten kamin med kokplatta på för ev strömavbrott).
  https://www.youtube.com/watch?v=jFze6RCNbBg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Det där såg riktigt trevligt ut! Minus att jag måste bädda sängen varje dag, haha. :-)

   Radera
 10. Tipsar om samdrajunhammar.se som håller på att bygga ett tiny house och filosoferar mycket kring livet. Skon tjej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, tack för tips! Ska genast läsa. :-)

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...