fredag 26 juni 2020

Buffertens vara eller icke vara

Eller kanske snarare vilken storlek bufferten ska ha.

Jag tyckte att jag var rätt nöjd med mitt tankesätt som jag anammat efter nya insikter under detta märkliga år som är 2020 aka covid-19.

Men det är vansinnigt tråkigt att spara till bufferten. Speciellt som jag nu har fyllt på både på sparkontot och shellkortet. Dvs det är dags att fylla på hos avanza, men fortfarande inte i fonder utan på sparkontot. Så läste jag Miljonär innan 30 och hans funderingar kring kassa. Stycket jag fastnade för mest var  

För en person som är ung och sparar stor del av lönen varje månad och kommer fortsätta jobba och spara lång tid framöver tycker jag absolut man kan vänta med att bygga upp den där extra bufferten man vill ha den dagen man slutar jobba till precis på slutet av arbetslivet. 

Nu kan jag väl inte precis klassas som ung, närmare 40 år som jag är. Men om planen håller och jag faktiskt kan sluta jobba om sju år, är det då "lång tid framöver" jag ska spara eller är det dags redan nu att fylla på bufferten lite extra?

Det här är egentligen det stora problemet med FIRE. Eller kanske snarare livet överhuvudtaget. Det finns INGET FACIT.

Det finns ingen som kan säga till mig "Nej Fri2032, inte kan du ha bara 20' i buffert just nu. Fortsätt nu spara vidare till bufferten, det är bra för dig" eller "Nämen Fri2032, vad i hela friden ska du med en större buffert än 20' till? Du har ju redan en buffert för ny bil, ny transport och ny häst, vilka fler stora kostnader skulle du behöva så hastigt?"

Suck liksom...

Jag känner mig otålig som ett barn. Det händer ingenting med mitt sparande längre (lögn) och jag kommer aldrig att bli ekonomiskt oberoende (också lögn). Varför ska det vara så svårt att bara bita ihop och kämpa vidare med sparandet?

Det var nyss löning och då sparade jag undan hiskeliga 6000 kr till olika ställen. Dagen innan lön hade jag dessutom 450 kr som jag hade över som åkte in i bufferten. Jag behövde inte ens använda de pengar jag lagt till kreditkortsräkningar, utan det blir som en egen buffert jag har vid eventuellt kommande behov.

Detta är alltså en person som för fem år sedan sparade exakt noll kronor. Jag hade förvisso inga skulder då heller, men jag hade ett arv som sakteliga minskade för varje månad...

Finns det nån läsare som kan slå nåt hårt i huvudet på mig? Eller kanske skicka lite mer tålamod?

14 kommentarer:

 1. Jag förstår helt och hållet ditt dilemma. Jag har haft en liten buffert på 20 tkr som passade mig bra tills det blev lite skakigt på jobbet. Nu är det bestämt att jag slutar i juli och jag har insett att jag vill ha mer kontanter i bufferten. Denna månad gick det mesta av sparandet in på sparkontot och bara 20 % till aktier för jag ville få lite inköpsglädje. Känns skittrist med alla kontanter men med en skakig börs vill jag inte behöva sälja vid fel tillfälle. Samtidigt är jag jätteglad över flexibiliteten som min ekonomi gett mig så ha lite tålamod säger den otåliga som kommer lägga det mesta av pengarna på sparkonto ett tag framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med skakig börs är såklart en anledning till att ha mer i bufferten. Samtidigt som jag sitter säkert på jobbet, så vet man ju aldrig... Tänk om man kunde få ett facit. ;-)

   Slutar du för gott eller letar du nytt jobb?

   Radera
  2. Det blir ett nytt jobb av något slag. Drömmen hade varit art kunna sluta för gott men siktet är inställt på 2031.

   Radera
  3. Då håller jag tummarna för att du hittar ett riktigt toppenjobb, så du kan sluta 2031. :D

   Radera
 2. Tänker att allt handlar om risk och nattsömn. Har man tex hus eller annat kanske man behöver en buffert. En vanlig ekonomi utan större risk med hyreslägenhet och en billig bil skulle jag säga att ett kreditkort räcker.

  Men precis som du säger. Vill man göra patron ur är det klokt att i slutskedet bygga upp en buffert eller kanske levnadskonto som är fristående börsen.

  Det första vi gjorde var att bygga buffert - innan sparandet. Tre månaders omkostnader vilket också lägligt täcker en fasadrenovering som vi står inför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just när det var som värst med börsras kände jag att 20' var lite lite som buffert. Samtidigt är det svårt att veta vad som skulle kunna kosta mig mer än det. Hästarna är ordentligt försäkrade och jag är så osentimental att jag hellre tar bort en häst än låter den genomgå en massa (dyra) behandlingar.

   Jag tror det lutar åt att vara nöjd med 20' just nu men ta höjd för att bygga mer buffert när jag har mindre än två år till exit.

   Radera
 3. Hur mycket man vill ha i buffert verkar skifta rejält beroende på person och potentiella utgifter. Själv har jag 20K i buffert men då bor jag också i hyresrätt, är fast anställd och har ett separat sparande för katternas veterinärkostnader.
  Jag tänker att om jag mot förmodan skulle behöva mer pengar en det så kan jag sälja av lite aktier för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har en liknande situation som du. Jag har svårt att se en situation där jag plötsligt behöver ha loss mer än 20' på ett bräde.

   Nånstans så sparar jag ju till mig själv, så om jag skulle behöva sälja några fondandelar vid en kris som jag helt klart inte kan förutse nu, så är det fortfarande mig själv till gagn. Jag har bara så himla svårt för att se mina pengar på Avanza som mina... ;-)

   Radera
 4. Jag kör på den svenska lagom. Fyller på buffert lite varje mån som långsamt får växa medan det största sparandet sker på börsen. Skulle nog aldrig palla att bara stapla på hög i bufferten till tillräckliga höjder utan att få känna ränta på ränta. Samtidigt skulle jag ha svårt att sluta spara på börsen när det är 1-3 år kvar och ev missa en massa uppgångar (eller köplägen i nergångar) för att jag ska bygga buffert. Så väl att jag även inte skulle gilla det att behöva ev sälja vid någon större oförutsedd utgift om 2 år för att buffert inte finns.
  Vad det gäller tålamod så är det väl bäst att kolla summorna för ett år sedan, eller kanske tre. Då inser man hur mycket pengarna faktiskt växer även om det inte känns så.
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle också bli tokig av att bara spara till bufferten. Jag blir irriterad när en person köpt en sak av mig och inte betalar i samma ögonblick (älskar swish!), så jag direkt kan föra över pengarna till Avanza så de får börja jobba. Idag blev det två industrivärdenaktier och en latouraktie inköpt. :-D

   Det där med ett och tre års jämförelse ska jag nog göra...

   Radera
 5. Jag är ju lite konservativ när det kommer till det där (men det vet du ju redan), eftersom man aldrig vet vad som händer. Alltså det kanske inte handlar om en sjuk häst, eller trasig kamrem utan om att du blir sjuk utan ersättning från Försäkringskassan eller att du mår för dåligt på jobbet och inte klarar av att jobba kvar.

  Samtidigt låter det dötrist att enbart spara till buffert. När vi var inne på att byta upp oss boendemässigt sparade vi ungefär hälften hälften. Minns att jag hade autogirosparande på 5 k i månaden till Avanza och lika mycket till sparkontot. Sparkontot slutade jag med när vi kommit till ett tillräckligt högt belopp och nu är det all in Avanza. Det kanske är ett sätt att göra det hela mindre tråkigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm... Vi tänker kanske lika ändå? Bara det att jag ser mitt sparande på Avanza som min försäkring ifall jag blir sjuk eller måste säga upp mig? Även om pengarna är tänkta att spara till min exit, så finns de där vid eventuell kris.

   För samtidigt känns det dumt att ha sisådär 360' utanför börsen ifall jag blir sjuk igen och inte kan jobba på 1 ½ år...

   Jag ska testa att vara nöjd med 20' i buffert och så ser vi hur det känns nästa gång det kommer en kris. Det är en ständig balansgång... :-)

   Radera
  2. Ja, det tråkiga är ju om du blir arbetslös just i en kris när börsen går ner. Eller om man blir sjukskriven just då och inte får några pengar. Men precis som du säger funkar ju börsen ändå, men det kan göra lite mera ont att sälja då. Tänker att Fru EB skrev rätt bra om det för ett tag sedan. :)

   Vet inte alls hur vi vill ha det själv dock, vi ligger båda rätt likvida ändå. Min man erkände igår att transaktionskontot eskalerat (blivit alldeles för fullt alltså) igen och att han nog borde ta tag i det inom kort. :P

   Radera
  3. Ja, som sagt, det var ju det där med att ha facit... ;-) Kanske gör jag lite uppdelningar, så jag sparar till bufferten vissa perioder och i fonder vissa perioder. Lite som intervallträning. Så känns det ändå som att det händer lite mer på bägge fronterna.

   Haha, kärt bekymmer för din man. :-D

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...