onsdag 29 mars 2023

Min pension - förvirrad som vanligt

Jag är ju inte världsbäst på pension och har alltid utgått ifrån garantipensionen när jag räknat hur mycket pengar jag ska leva på i framtiden. 

Men så tänkte jag att jag bara var fånig och loggade in på minpension.se Jag vet inte riktigt om jag blev så mycket klokare.

Här är hur mycket jag får om jag slutar jobba heltid vid 55 år (det är det tidigaste man kan välja). 


Och så här ser det ut om jag väljer att sluta jobba när jag är 67 år. 


Jag vet inte riktigt vad jag gjort fel? För inte kan det skilja bara 2000 kr (före skatt!) på att jobba 17 år längre? 

Har jag nån smart läsare som begriper varför det är såhär?

16 kommentarer:

  1. Jag tror det stämmer. Jag har sett andra räkna på det och bli lika överraskade hur lite pengar det handlar om i skillnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då kan jag lika gärna räkna med 17' före skatt (vilket helt klart är mer än garantipensionen) och sen kanske få en glad överraskning om jag jobbar längre än till 55 år (men det är tveksamt om jag gör).

      Radera
  2. Oj! Har ju hört en del anekdotiskt att det kan vara så (och även ifrån boken Jag lämnade ekorrhjulet). Men blir ju väldigt tydligt att det där mantrat som kommer från Pensionsmyndighetens mfl, ”störst betydelse för din pension är hur mkt du arbetar och i vilken ålder du går i pension” (typ något sådant) är ju i så fall inte så tydligt som arbetslinjen vill få det att verka som…

    SvaraRadera
  3. För mig skiljer det 6500kr innan skatt mellan 55 och 65 år. 41 år gammal (ung) är jag ska tilläggas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är ju samma årgång, men jag har haft skitlön ända fram till 2019, så jag misstänker att det påverkar en hel del...

      Radera
  4. För mig skiljer det 12 000 från 61-65 år och därefter 10 000 om jag går vid 67 istället för 55. Från 55-60 får jag bara 250 kr och 60-71 får jag 7500 kr i tjänstepension. Så det är ju uppenbarligen inte att tänka på att jag skulle börja ta ut pension vid 55.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 60-61 skulle det vara

      Radera
    2. Nä, ta ut pension tänker jag inte göra förrän typ 65 år (tror jag det är i bilderna ovan iaf), jag var mest nyfiken på hur stor skillnad det skulle göra för mig om jag slutar jobba när jag är 55 år (och inte tar ut nånting) och fortsätter jobba till jag är 67 år.

      Radera
  5. Du har ju en bild på när du skall sluta å få pansion från 68 års ålder, samt en när du skall gå i pansion vid 68 år och 8 månader. Då stämmer uträkningen. Du kan bara få tjänstepansion från 55 års ålder. Allmän pansion får du numera från och med det år du fyller 64 numera. Om du är född efter 1959. deltidspansion kan du ta ut OM Arbetsgivaren godskänner det från det år du fyller 62 år.
    Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du missförstår. Det jag knappat in är att jag slutar jobba vid 55 år respektive 67 år, men tar inte ut nån pension öht förrän vid 65 år (som var defaultläge, orkade inte ändra). Det jag vänder mig emot är att det blir så pass liten skillnad fast jag ändå jobbar 12 år längre.

      Radera
  6. Måste verkligen tilläga min förvåning i både din och kommentarena du fått, är verkligen folk så dåligt insatta i pansionssystemet. Jag menar ni är ju hejare på privatekonomi och sparande samt FIRE. Tänk då vanliga Svennson med vove volvo och radhus. Blir mycket förvånad.
    MATS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig brytt mig i pensionen då jag räknat med att inte få nåt. Men om jag faktiskt kan få någon krona därifrån, så vill jag såklart reda ut ungefär hur mycket det handlar om. Det påverkar ju när jag kan sluta jobba och leva på mitt kapital och även hur mycket kapital jag måste spara ihop. Sen vet jag inte om du läst bloggen så mycket, för nån hejare på privatekonomi och sparande är jag knappast. ;-)

      Radera
  7. Ja, du har fått upp ögonen att det lönar sig dåligt att jobba med låg lön i Sverige. Garantipension, eller för andra äldreförsörjningsstöd, tillsammans med bostadsbidrag gör att det blir väldigt liten skillnad mellan att jobba eller inte jobba för alla de som har låg lön. En del tycker att det är bra, andra tycker inte det.

    Något som däremot är stor skillnad på är skatteuttaget vid rätt ålder 65-67-70 år jämfört med 55 år. Här handlar det om flera tusenlappar per månad. Fast det gäller ju bara om det är beskattningsbar inkomst. Bidrag och stöd betalas det ingen skatt på.
    Så för er som planerar med olika åldrar att börja ta ut pension: se till att räkna på hur skatten slår, det kan vara mycket mycket mer än man kanske tror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du skatteuttag om man tar ut tjänstepension? Eller hur menar du?

      Radera
  8. A läser din blogg ofta tycker den är mycket trevlig. NU fattar jag och slutar du jobba vid 55 års ålder avsätts ju inga pengar till varken Allmän eller Tjänstepension fram till den dagen du får ta ut Allmän pension. Bara värdeökningen som MIN PENSION räknar med att den ska vara 2,1% varje år. Mvh Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, så då är det som jag misstänkte, ingen mening att jobba ihjäl sig för att få några ynka tusenlappar mer till pensionen.

      Tack för berömmet, det värmer!

      Radera

Börsen gör mig nervös...

Det är konstigt hur hjärnan fungerar. På nåt vis har jag lättare för att ta motgångar än framgångar. Det är som att jag inte riktigt tror på...