onsdag 30 juni 2021

Summering av utgifter juni

Juni månad har verkligen swishat förbi! Matkostnaden ligger fortfarande på samma nivå, men det luras lite, då utematen sjunkit en del medan reko ökat på. Det är säsong för tomater nu, vilket gör att jag köper tomater för att göra min tomatröra. Absolut inte ekonomiskt, men vansinnigt gott. Så jag tänker helt sonika sluta ursäkta mina höga matkostnader. Att få mig att äta är en ständig kamp och då får det helt enkelt kosta. Det blir sista gången jag skriver nåt om det. ;-)

Boende: 5040 kr.

Mat: 5625 kr, varav utemat 1220 kr, reko 1610 kr. 

Bilen: 750 kr, varav bensin 750 kr. 

Hästarna: 9936 kr, varav "onödiga" kostnader 3136 kr. 

Hälsa: 139 kr. 

Nöje: 3699 kr.

Kläder: 2015 kr.

Övrigt: 0 kr.

Sparande: 6350 kr. 

Totala utgifter juni: 33554 kr. 

Kostnad för fölet: 3050 kr.

Bilen har varit billig även denna månad, men nästa månad är det dags att byta bromsar och betala försäkring, hehe. Jag märker dock att fördelen med att faktiskt skriva upp alla utgifter, är att jag både kan gå tillbaka och se varför nåt kostat så mycket en viss månad och förbereda mig på utgifter jag vet kommer att dyka upp längre fram. 

Den här månaden drog även hästarna iväg, då jag köpte en ny hjälm samt ett täcke till ena hästen. Inga av grejerna var egentligen nödvändiga, men förhöjer min samvaro med hästarna. 

Nöjeskontot sköt också i höjden, eftersom jag betalade boendet för min semester. Längtar ihjäl mig och lovar att skriva mer när jag väl varit iväg!

Jag vet inte om de här sammanställningarna är så intressanta att läsa om egentligen, men jag tänker att jag fortsätter ändå året ut, inklusive en genomgång av hela årets kostnader, så slutar jag att redovisa min ekonomi sedan. 

6 kommentarer:

 1. Kostnader för fölet!?! Vilket föl? Berätta allt! Hänger ungefär lika mycket på Hästnet som på sparbloggar nu, vilket göt att jag ser mörka moln i sparkvots-horisonten... SÅ sugen på att skaffa häst :) //Pollux

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Menar du att du inte läser varje inlägg jag skriver tre gånger? ;-)

   Hästnet är livsfarligt... Jag hittar alltid nåt spännande när jag verkligen inte ska ha fler hästar. Men såklart ska du skaffa häst, leva livet nu och inte sedan. Visst minskar sparandet en del, men kan jag spara över 6000 kr varje månad trots två hästar, så är det klart att du också kan spara pengar fast du har häst. Häst gör livet värt att leva!

   Men för att svara på din fråga. Jag har sedan tidigare sparat undan pengar till en ny häst, så när jag bestämde mig för att göra ett försök att få Anette dräktig (vilket ur en ekonomisk synvinkel är vansinne, då hon är gammal och skulle hon bli dräktig är det dyra merkostnader kring tex veterinärbehandlingar) klurade jag kring hur jag skulle kunna redovisa de kostnaderna, utan att det belastade min summering av utgifterna, iom att "kostnaden" att spara ihop pengarna redan var tagen. Då fick jag förslag om att redovisa fölet separat, så det är vad jag gör nu.

   BTW så är hon faktiskt dräktig nu, helt sjukt att det (kanske) går vägen!

   Radera
  2. Så spännande! Jag har lite oplanerat fått 3 hästar på bete här hemma över sommaren (fördelen med att bo på landet) och snabbt gått från ”aldrig unghäst” till att vara väldigt sugen på att köpa 2-åringen utanför fönstret... Så kul att få vara med tidigt och jobba med hästen på det sätt man själv vill och tror på // Pollux

   Radera
  3. Ja, jag är sååå nervös och nyfiken på hur det kommer att bli att få vara med från början. Tänker att det blir ett riktigt äventyr. :-D

   Tycker gott du kan ta och shoppa häst jag. ;-)

   Radera
 2. Har också höga reko-kostnader just nu och om det är något jag tycker får kosta så är det faktiskt reko. Producenterna får vettig betalning och jag får vettig mat. Pengarna blir lite sekundärt faktiskt.

  Vi fortsätter dock att äta ute trots reko. För någon dag sedan konstaterade jag att jag just nu faktiskt inte vill laga mat som normalt. Jag vill hellre vara i trädgården, leka med barnen eller såsa med en glass. Känns sjukt trist att laga mat så det får faktiskt vara mindre av det just nu. Vi får se om jag får upp energin när hösten kommer. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så himla glad av din kommentar! <3 Känner att det är supernyttigt för mig att summera mina utgifter, men att jag liksom hamnar i försvarsställning redan i förväg, för att det är så "fel" att ha utgifter när man siktar mot FIRE. Men jag vill ju leva nu också, vilket gör att saker ibland måste få kosta.

   Tex fick jag lite panik när jag såg att jag lagt över 2000 kr på kläder (fast jag haft tre månader i rad med 0 kr), tills jag kom ihåg att det var jackan jag köpte, som jag dessutom tagit höjd för med min bonus. Ibland blir jag bara så trött på mig själv och mina tankar...

   Jag tycker det låter helt underbart att fokusera på det du vill göra, istället för att göra sånt som känns tråkigt. KRAM!

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...