måndag 29 april 2024

Förmåner från jobbet

Så var det måndag igen. För att peppa oss alla lite extra (vissa kanske är lediga både tisdag och onsdag?) kommer här ett positivt inlägg om jobb.

Många företag har förmåner för anställda som man kanske inte tänker på när man planerar att göra sorti. Jag har haft lite olika förmåner på olika jobb. Tex ett ställe hade så man kunde hyra en fjällstuga eller en lägenhet i Stockholm väldigt billigt. Ett annat jobb gav ut massor med företagskläder som förvisso gjorde reklam för företaget, men som var perfekt att ha i stallet de dagar man inte skulle rida.

Nuvarande jobb har flera bra förmåner, tre av dessa tänkte jag ta upp idag. För det kan kanske påverka om/när man gör exit från jobbet.

Vi har till att börja med 5000 kr i friskvårdsbidrag. Numera kan man använda det till ridning, vilket gör att jag (som numera inte bor där hästarna är uppstallade) kan ta ut tränare och få tillbaka pengarna för träningen från jobbet. 5000 kr är mycket pengar! En snabb googling visar att jag tex får kombikort på Friskis&Svettis, Gottsundabadet och Fyrishov för 5150 kr. Jag kan också välja att gå till min massös och låta henne massera mig en gång/månad á 45 min och ändå ha 200 kr kvar till annat.

En annan fördel på mitt jobb är att man får ersättning för medicin. Det kanske låter onödigt när man är frisk, men för mig som äter några olika mediciner (och dessutom tillbringat senaste åren med att prova en drös nya som inte funkat) rinner pengarna snabbt iväg. I fjol ersatte jobbet 2066 kr för medicin och året innan 2218 kr. Det finns mycket annat skoj man kan göra för de pengarna.

Den tredje ersättningen är för läkarbesök. Även här kanske det inte är nåt man tänker på när man är frisk, men det är en riktigt bra grej när man väl börjar vara sjuk. Ifjol landade det på 740 kr för mig och året innan 920 kr. Jag hoppas dock att 2024 är det år när jag inte behöver vara på vårdcentralen så mycket. 

Summerar vi det hela blir det alltså 7806 kr jag sparade tack vare jobbets fördelar i fjol och 8138 kr året innan. Förmåner jag gärna vill fortsätta ha ett tag framöver, även om jag inte tycker det + lönen är tillräckligt för att aldrig gå i pension. 

Har du några förmåner via jobbet som du ibland glömmer bort att de är bra?

14 kommentarer:

 1. Hund med på jobbet, för mig som har ett par stycken är det en nettobesparing på 10k i månaden för att slippa hunddagis. 7 veckor semester och förkortad arbetstid är också värt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Det hade varit drömmen, då skulle jag definitivt ha hund. Men trots att jag bara är inne på kontoret en dag/vecka så känns det meckigt med hunddagis den dagen. Samt att hundar inte är tillåtna i stallet, så var ska jag då ha hunden de tre dagarna jag är i stallet?

   7 veckors semester låter ljuvligt också!

   Radera
 2. Friheten att jobba hemifrån nästan hur mycket som helst är nog det som är värt mest. Annars bara det vanliga som friskvårdsbidrag och telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frihet är viktigt. Men telefon hade jag inte ens tänkt på som en förmån. ;)

   Radera
 3. Själv har jag en väldigt bra TJP lösning som ger många extra tusenlappar insatta i månaden för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite sådär "tråkigt" vid anställningsintervjun kanske, men fantastiskt trevligt den dagen det är dags att sluta jobba. :)

   Radera
 4. Ersättning för psykiskt lidande, som utbetalas en gång i månaden: kallas visst för lön...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du skulle må bra av att byta jobb. :(

   Radera
 5. Förskollärare i en kommun. Får 1000 kr i friskvårdsbidrag/år, en friskvårdstimme/vecka om verksamheten tillåter (spoiler alert, det gör den sällan). Julklapp, 500 kr presentkort. Vi fick arbetskläder en gång men den förmånen har dragits tillbaka. Kaffe köper vi själva, det brukar förvåna folk utanför barnomsorgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffe är en sån där konstigt förmån som verkar "självklar". För mig som inte dricker varken kaffe eller te så hade jag gärna tagit en god juice istället. ;)

   Men förskollärare ska man tydligen ha ett kall för att jobba som. :(

   Radera
 6. Jag har alla de saker du nämnde. Har också ett gym på jobbet och ett antal gruppträningsklasser i veckan, plus att man får träna på arbetstid. Det gör ju att friskvårdsbidraget kan användas till annat än gymträning. Jag har tex använt det till en yoga-app och liftkort till skidbacken. Jättebra att du sa det om ridning för jag börjar att ta ridlektioner en gång i veckan from imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Jag saknar verkligen att ha gym på jobbet. Hade det för många år sen och då blev det faktiskt av att jag tränade. Gruppass hade varit super att ha också.

   Ja, det är så bra att ridning är med i friskvårdsbidraget numera. :)

   Radera
 7. 90% av lönen vid sjukdom och föräldraledighet (i 360 dagar) är en till förmån jag kom.

  SvaraRadera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...