onsdag 10 maj 2023

Dålig stämning efter AW

Jaha, då är man stämplad som snålisen på jobbet... Fast jag är ändå ok med det tror jag.

Vi var ett gäng som hade aw igår, normalt brukar jag inte gå på sånt men nu var det en kollega som skulle sluta och då kändes det svårare än vanligt att backa ur. 

Så jag hängde med, spelade lite bowling, åt lite gott och umgicks. En person tog på sig att betala på plats och så skulle vi göra upp efteråt.

Såklart kommer då infon idag att det kostar x kr och det splittar vi på y personer. Varvid jag snabbt räknar ut att jag får betala mycket mer än min del, eftersom jag åt en billig maträtt och drack vatten. Medan flera andra tog dyr maträtt och flera glas med öl. En köpte tom en svindyr (iaf enligt mig) drink. 

Eftersom menyn finns på restaurangens hemsida var det en enkelt match att räkna ut hur mycket jag skulle betala, så jag swishar min del och skriver att jag betalat det som jag ätit. Varvid personen som betalade igår givetvis måste räkna ut exakt hur många kronor jag då "inte betalat" och högt deklarera detta. Tröttsamt... 

Jag lämnade gruppchatten efter det och orkar helt ärligt inte bry mig vad som hände sen. Jag har betalat för mig och kommer inte vara med på nån fler aw om det bara ska bli dålig stämning.

Brukar ni ställa upp på att betala för andras dyrare mat och dryck när det är aw?

14 kommentarer:

 1. nej, jag tycker inte det är ok. OM jag äter billigt så tänker inte jag betala för andra som äter och dricker dyrt.

  SvaraRadera
 2. Nej, jag tycker att du gjorde helt rätt! Konstigt av dem att vilja att du ska betala deras dyrare mat och dryck. Stå på dig!

  SvaraRadera
 3. Tycker du gjorde helt rätt! Jag brukar inte alltid vara den som äter billigast, men tycker det är viktigt av princip. Försöker betala för mig direkt på plats eller åt alla men det blir ju ofta svårt om någon föreslår en helt annan modell. Stå på dig! /frihetsmamman

  SvaraRadera
 4. Tyckte alltid det där är så jobbigt. Varför ska jag betala för andras alkohol när jag själv inte dricker , oftast tar jag heller ingen förrätt och efterrätt. Det vore väl en sak om den som ska betala minst tycker att vi delar lika men så är det ju aldrig. Men jag säger alltid till även fast det alltid känns lite obekvämt och ibland lite suckar att "det spelar väl ingen roll och det är ju lättast att dela lika". Tycker inte det är ett dugg svårt att kolla menyn och alla snabbt räknar ut sitt eget. Med swish är det ju så lätt att betala exakt på en gång. Tar heller inte gärna på mig att betala allt för jag tycker även det är jobbigt att påminna om betalningar som vissa glömmer.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig, och hade inte själv velat spendera massor av pengar på mat och dryck bara för att man är på AW tillsammans. Kan dock förstå deras perspektiv också att det kanske känns lite snålt när man själv har normaliserat att spendera pengar på utemat. Men jag tycker också att det var fel av dem att ta för givet att alla ville splitta notan lika. Då får man väl fråga först! Och kanske även nämna det innan man beställer…Dessutom riktigt dålig stil att vräka ur sig inför alla exakt hur mycket mindre än snittet du betalade för... Som att det var en big deal att du inte betalade för de andras mat! Det var ju inte som att du lät de andra betala för dig vilket det låter som på dem. De får bara betala mer av varandras mat vilket är helt rättvist eftersom det var de som åt det dyrare. 😛
  /Petra

  SvaraRadera
 6. Om det ska delas lika så kommer man överens om det FÖRE tillställningen! För det är trist om jag som måste köra bil för att överhuvudtaget komma hem och Putte som är allergisk mot skaldjur alltid ska stå för kostnaderna för alkohol och hummer.

  Man kan dela lika om det diffar 5 spänn mellan personerna, men inte om de övriga har dubbelt så hög nota.

  Spargrisen

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det sjuka är människor som kallar andra snåla när de försöker snika till sig andras pengar, men misslyckas. Vem är det som är snål och på riktigt; dum i huvudet!?

  SvaraRadera
 8. Beror nog på vad skillnaden var mellan det beloppet de bad om och det du betalade

  SvaraRadera
 9. Har aldrig varit med om att det varit ett problem. Alltid varit självklart när jag varit ute på AW att man betalar sitt eget, tror nästan alltid vi betala var för sig på plats. Blir lite krångligare såklart men alltid funkat (kanske värre om man är riktigt många men vi har inte varit mer än 10 st). Tycker inte du ska behöva betala mer än du åt och drack för, att någon annan ville lägga mer pengar är ju inte ditt problem!

  SvaraRadera
 10. Det där har jag aldrig förstått varför jag ska betala andras mat och dryck om mitt kostar mycket mindre, om det bara typ skulle skilja en tia är det en annan sak. Det som vräker i sig är näriga, utnyttjar situationen och tycker sen att andra ska betala deras utsvävningar. De är helt enkelt parasiter som på ett fult sätt kallar andra för snåla när de är de värsta snålisarna själva som tycker att andra som kanske t o m har sämre ekonomi ska betala deras mat och dryck, fy va fult och usch för såna människor som är riktiga amöbor i umgänget./ Elsa

  SvaraRadera
 11. Men herre… Okej om det hade varit nära vänner eller familj, men kollegor?!?
  Nej.. Tänk om någon kollega verkligen har det jättetufft, har sparat för att kunna vara med på aw, tar det billigaste för det är vad den har råd med, och sedan förväntar resterande kollegor att denne ska finansiera deras lyxmat och alkohol?!
  Fy f för dina kollegor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade det varit nära vänner/familj hade jag förmodligen insisterat på att få betala hela besöket, då jag är en av dem i min krets som har bäst lön. Men då har vi ju ett helt annat sammanhang också.

   Radera
 12. Tycker också att alla betalar för sina egna kostnader. Måste dock erkänna att jag tycker det är jättetråkigt att gå ut och äta med personer som alltid ska beställa det billigaste (dricka kranvatten, ingen förrätt eller efterrätt, scannar igenom menyn för att hitta den billigaste varmrätten osv). Det här är personer som jag vet inte har dålig ekonomi. Det upplevs som att de deltar i middagen bara för att de måste, inte för att de vill, och att det inte är värt att lägga ner en krona i onödan för att vara med.

  SvaraRadera
 13. Tack! Så glad att jag inte är ensam med att tycka att det var dålig stil. Jag har det ju rätt tight ekonomiskt just nu, så en hundring extra för en utekväll svider när det inte är jag som ätit/druckit för pengarna. Men jag har lärt mig min läxa och kommer inte gå ut på AW med de här personerna igen.

  SvaraRadera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...