måndag 5 december 2022

Spara som hästägare

Ingår en del foder i stallhyran? Se till att maximera mängden du har inkluderat, innan du köper annat tillskottsfoder. Om du inte vet hur man räknar foderstat, ta hjälp av Hästsverige

Köp all utrustning som du kan begagnat. Det finns massor med fynd att göra på både fb, hästnet och lokala hästloppisar. Undantag hjälmar och säkerhetsvästar, men det säger kanske sig själv.

Lär dig sy, så du kan laga hästtäcken. Lär dig sy i läder, så du kan laga grimmor, träns etc. 

Kollektivstall är alltid billigare än del- eller helinackordering, men då gäller det att hitta ett kollektivstall som fungerar bra. Trivs du inte, så flytta, det är aldrig värt pengarna att stanna på ett ställe som får en att må dåligt. 

Köp inte färdigfoder, utan komponera ihop själv. Räkna på kostnad per MJ eller smb. rp beroende på vad din häst har behov av. Det blir alltid billigare att köpa råvaror (betfor, soja, havre etc) än att köpa ett färdigfoder med flashig design och dyr marknadsföring. 

Gör en grovfoderanalys. Ja, det kostar pengar, men det blir billigare i längden jämfört med att kanske ge extra kraftfoder som hästen inte ens behöver, för att man inte vet vad grovfodret innehåller. 

Kan hästen gå oskodd? Det blir billigare att verka hovarna och använda hovboots om hästen behöver det vid ridning, än att slentriansko hästen. Kan du kanske tom lära dig verka själv (det är inte svårt, men man behöver några bra (dyra) verktyg). 

Ta bort livförsäkringen på hästen och spara istället ihop till vad en ny häst kostar. Är du riktigt vågad har du en rejäl buffert runt 80' och avslutar även veterinärvårdsförsäkringen. Då gäller det dock att du har en häst som inte skadar sig så ofta "av sig själv". Olyckskorparna (som tex min Björn) behöver ha en riktigt bra veterinärvårdsförsäkring istället. 

Byt tjänster med stallkompisar, så du kanske inte måste åka ut varje dag, utan har nån annan som tex mockar och/eller packar påsar när hästen ändå är ledig. På så vis sparar du bensinpengar. Eller se till att stallet är på cykelavstånd alternativt nära en busshållplats. 

Ha en betalande medryttare, så du får avlastning någon/några dagar varje vecka och får tillbaka lite pengar. 

Stirra dig inte blind på att träna för en "bokstavstränare", kanske fungerar det alldeles utmärkt att nån i stallet kikar på när du rider och ger lite tips och råd. 

Sätt mobilen på en stolpe och filma när du rider, så kan du coacha dig själv också. 

Hyr ut de saker du kanske inte använder så mycket, som tex klippmaskin eller transport. Eller fundera på om du kanske ska sälja transporten och istället hyra en när du har behov av det. 

Ta tappskokompetens och hjälp stallkompisar med tappskor mot betalning/byte av tjänster.

Åk på P&J och P&R istället för tävlingar, det är billigare och du får ändå en slags tävlingsupplevelse. 

5 kommentarer:

 1. Bra tips!
  Som pengamedveten hästägare gör jag de flesta av dina punkter så har tyvärr inte så mycket mer att spara in på. Möjligen livförsäkringen på sikt, veterinärvård vill jag inte ta bort eftersom min häst också varit duktigt på att skada sig själv ( i hagen).

  Under pandemin gillade jag att det fanns online tävlingar - det var perfekt att filma sig själv och få feedback. Och man sparade både tid o pengar mot att åka iväg.
  Hade hoppats såna skulle finnas kvar för många fler deltog som kanske har svårt att lasta/ingen hästtransport/långt att åka.

  // Vera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja onlinetävlingarna har varit toppen! Jag vet iaf ett par som fortfarande pågår, men det har nog minskat både på tävlingar och deltagare när tävlingarna drog igång irl igen.

   Radera
 2. Ett fodertips är att gå ihop och köpa foder tillsammans. Mineralfoder eller dyl som man bara använder i små mängder blir betydligt billigare att köpa i större partier.
  Ett annat tips är att kolla på foder för ko och gris. Behöver man komplettera med tex kalk är det galet mycket billigare att köpa kalk för ko än för häst, fast det är exakt samma produkt i en mindre snygg säck.
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips! Är lite färgad av att jag bara stått i stall där mineral ingår, men just bulkköpa gör stor skillnad på priset.

   Ibland blir jag så irriterad på att bara för att det står "häst" så blir det automatiskt dyrare. Jag ger mina extra salt i fodret, men köper saltet i säck för ko har jag för mig. Det är alltså rent koksalt, så ingen skillnad i övrigt. Mycket billigare (och jag använder det i min egen matlagning också...)!

   Radera
  2. Salt kör jag också kovarianten på.
   Jag har hackat vitlök för häst också. Köper 1 kg, delar med några andra och man har bisarra mängder vitlökspulver för en bråkdel för vad det kostar att köpa som krydda
   /Lotta

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...