måndag 8 november 2021

Planerar för att spara massor 2022

 Jag vet redan nu att 2022 kommer att bli ett lite annorlunda år för mig. Eftersom Anette ska föla så kommer jag att hålla mig hemma nästan hela året. Först för att jag är nervös att det ska hända något när hon är dräktig, sen att hon ska föla (såklart) och sen att det lilla fölet inte ska hålla sig friskt. Så åtminstone 7-8 månader kommer jag att vara hemma. 

Inte känner jag mig så sugen på att åka någonstans heller, jag trivs bra hemma och det verkar vara lite pandemi i världen fortfarande (fast många verkar ha missat/glömt det). Så där nånstans bestämde jag mig för att 2022 inte kommer bli ett reseår. Det minskar en hel del utgifter. 

Sen i och med att Anette är dräktig/har föl, så blir det inga träningar och tävlingar för hennes del. Det minskar ytterligare utgifter och även att Celine kanske håller sig mer hemma (för att jag väntar på föl eller pussar på föl) mer. 

Så gott som alla större inköp har jag gjort 2021, så nöjes- och klädeskostnaderna bör sjunka drastiskt. Förhoppningsvis även bilkostnaderna, fast där vet man ju aldrig vad som kan hända. Jag kommer inte åka på några långa resor med bilen dock, dvs mindre bensinkostnader. 

Summa summarum kommer 2022 att bli ett år där jag inte har lika mycket utgifter. 

Så då slog det mig. Ska jag testa att genomföra ett riktigt sparår 2022? Försöka att minimera alla utgifter, verkligen hålla hårt i plånboken? Det vore häftigt att se hur pass mycket jag skulle kunna spara då. 

Så jag har bestämt mig. 2022 ska jag bara köpa absoluta måsten (där ingår dock Reko, men endast sådant som jag faktiskt behöver tex potatis men inte chokladpraliner) och försöka spara så mycket det bara går. 

Eftersom jag inte kommer att orka med att skriva inlägg om varenda krona jag spenderar/sparar, så tänkte jag att jag bara gör ett kort inlägg där jag jämför månadens totala utgifter med samma månad 2021 (sparande får en egen rad). 

Måste komma ihåg att köpa en ny bäddmadrass och nya påslakan innan årsskiftet. ;-)

Är det nån som vill haka på ett riktigt sparår 2022?

14 kommentarer:

 1. Jag är inte säker på att jag är villig att haka på (fast jag är lite sugen!) men jag är mycket peppad på att läsa om ditt superspararår.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så glad jag blir! Såklart behöver du inte haka på, bara att veta att någon faktiskt vill läsa (och hejar på mig), känns skoj.

   Radera
 2. Också peppad på att läsa! Så spännande. Jag är också sugen på att inte göra av med några pengar på smågrejs som vi slänger iväg pengarna på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jag känner att det blivit så mycket slentrianköp senaste åren, även om jag också köpt saker jag faktiskt behövt. Ibland behöver man kanske bara ta några steg tillbaka och ge sig tid att fundera om man verkligen behöver köpa det man tänkt köpa.

   Radera
 3. Toppen idé! Kommer att följa ditt år :)

  SvaraRadera
 4. Jag körde ett sånt år 2019. Hade varit roligt att göra igen, men jag märker också att jag har grava svårigheter med att faktiskt inte spara och lägga pengar på sånt som måste göras (tex en renovering som aldrig blir klar för att pengarna försvinner iväg till Avanza istället). Så mitt mål för nästa år är faktiskt inte att öka sparandet på aktiemarknaden, även om det helt klart är roligast, utan att bygga upp bufferten och renoveringskontot så att nånting fysiskt också blir klart och inte bara öka på isken.
  Alla har vi våra utmaningar i livet...
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag körde också lite sparår 2019, men då hade jag inga siffror att jämföra med. Fast jag varit så emot att summera utgifter tidigare, så har det verkligen varit nyttigt för mig.

   Men jag känner också igen dig i det du skriver, att man skjuter på köp lite för länge, fast man behöver spendera ibland. Min vår- och höstjacka (som jag älskar!) är ett tydligt exempel. Varför i hela friden väntade jag så många år på att köpa en ny?!

   Heja dig med buffertsparande och renovering! Det är ju också en typ av investering, men i din trygghet och ditt boende.

   Radera
  2. Vår- och höstjacka? Vad är det?
   Kanske känner jag mig lite träffad på det området också... Var en klar fördel med att jobba hemma. Jag har skjutit på allt vad vinterskor, höstjackor och allt annat heter.
   Suck, ännu några utgifter som ska till tydligen...
   /Lotta

   Radera
  3. Hahaha, ja precis, vad är egentligen en vår- och höstjacka. ;-)

   Jag är nästan ikapp med allt jag behöver komplettera som jag skjutit på, det enda som saknas nu är regnbyxor, påslakan och en bäddmadrass. Det gäller bara att jag köper det innan 2022, så det inte hamnar på fel års bokföring. ;-)

   Radera
 5. Men JA varför inte. Kan vi inte skapa en sluten grupp för att peppa varandra på någotsätt? Dock kommer jag nog köpa mig en hund till 2022 om allt blir som tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt om du hakar på! Hm... Sluten grupp? Jag vet inte riktigt hur det skulle gå till. Men vi kan alltid diskutera i kommentarerna till månadens inlägg såklart.

   Jag ska ju skaffa föl, så 2022 kommer inte heller bli 100 % sparande för min del.

   Radera
  2. Tänkte på fb men då blir man klart inte anonym om man vill vara det.

   Radera
  3. Aha, då förstår jag hur du menar. :-) Jag har dock inte fb, så jag behöver inte ens bekymra mig över att jag inte blir anonym där.

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...