fredag 1 maj 2020

Sluta med middag?

Jag tror att jag nämnt tidigare att jag är med i en forskningsstudie kring hälsa? Eller har jag kanske bara tänkt nämna det?

Hur som, häromdagen gjorde jag veckans genomgång och läste en del om hur man kan bromsa åldrandet (om man nu ens ska försöka göra det). En av sakerna man påpekade var att inte vara rädd för hunger, vilket vi åtminstone i Sverige är väldigt oroliga för. Inte minst märks det i att folk fortfarande hamstrar varor på min lokala Willys. Suck liksom...

Ett tips var att endast äta under åtta eller tolv timmar av dygnet. Många hoppar över frukost och fastar fram till lunch. Jag har personligen svårt att inte äta frukost, även om jag gärna är vaken ett par timmar innan jag äter.

Men den här artikeln föreslog att man istället skulle äta frukost och lunch, men inte middag. Detta då det är mer i samklang med kroppen, som har svårare att hantera matintag ju senare på dygnet det är (fritt ur minnet, ok?). För mig skulle det innebära att jag tex vaknar 7, men äter frukost 9, äter lunch 14 och sen äter jag ett sista mellanmål 17.

Det är en oerhört intressant tanke, som dessutom skulle spara en hel del pengar, eftersom jag äter lagad middag de flesta gånger i veckan.

Skulle du kunna tänka dig att äta frukost men skippa middagen?

6 kommentarer:

 1. Skulle nog inte vilja skippa middagen, mat är för gott. Tycker jag mår bäst att ca 6 timmar mellan måltiderna och äta frukost, lunch och middag.Att äta något mellanmålsaktigt istället för middag skulle förmodligen leda till småätande framåt kvällskvisten. I övrigt så är mellanmål för mig något som triggar sug efter mer och leder oftast till överätning och mer kostnad. Att äta tre näringstäta mål om dagen som inte är allt för stora och som innehåller tillräckligt med protein, fett och kolhydrater är det bästa för mig och billigast./En

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är alla olika och det gäller att hitta vad som fungerar för en själv. :-)

   Radera
 2. Jag skulle inte kunna slopa middag, hatar att vara hungrig på kvällen men kan fasta under dagen när jag vet att jag får äta på kvällen. Jag har i flera år kört 5:2 då jag på fastedagarna enbart dricker kaffe vid frukost o lunch och sedan äter lagad mat på kvällen. Överväger att kombinera det med att de övriga dagarna skippa frukost och i stället äta frukosten (kaffe o mackor) som lunch. Då går jag inte miste om de goda mackorna och behöver inte fundera på vad jag ska ha till lunch. Win-win!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra lösning om 5:2 funkar för dig. :-)

   Radera
 3. Hej!
  Vet att du haft lite tekniska problem och jag vet inte om det är därför du inte skriver eller för att du är för opepp helt enkelt. Tänkte bara skriva att vi finns här hela bunten om du behöver skriva av dig. Du får klaga hur mycket du vill. Ha det gott!

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad din kommentar gjorde mig glad! <3 Det kommer ett inlägg imorgon och sen ska jag försöka bli lite bättre på att uppdatera om vad som händer i min lilla plats på jorden.

   Radera

Sjätte veckan avklarad - matutmaning 2024

Jaja, jag vet att jag är sen. Men jag orkade verkligen inte skriva nåt igår (och nästan inte idag heller), vilket tyder på att jag börjar bl...