onsdag 28 april 2021

Fundering kring redovisning av utgifter - hjälp!

 Jag har hamnat i ett litet dilemma. Som ni vet summerar jag månadens utgifter varje månad detta år och då inkluderar jag allt som lämnat mitt konto, även sådana utgifter som jag sedan får tillbaka (som ridhuskortet på 2000 kr som mitt jobb gav tillbaka via friskvårdsbidraget). Det har känts bra ända tills nu.

Jag kommer att ha en riktigt stor utgift för hästarna i år, då världens finaste Anette ska åka till seminstation (det är alltså ett ställe där en veterinär stoppar in spermier i hästen, skoj va! ;-) ) och förhoppningsvis få ett föl nästa år. 

Planen var först att köpa ett föl, men så blev jag lite för kräsen och insåg att jag ändå ville chansa med Anette. Hon är egentligen lite för gammal för att få föl, men jag har bestämt mig för att prova i år och blir hon inte dräktig så har jag åtminstone försökt (Celine är yngre, men har vissa problem som gör att hon inte ska ha föl). 

Det som gör det svårt när jag ska redovisa utgifterna är att jag har sparat undan pengar under flera år till en ny häst, så pengarna finns redan, men det ser ju konstigt ut när kostnaden för hästarna blir så hiskeligt höga några månader. 

Så vad säger ni? Ska jag ha kvar dessa kostnader eller ska jag undanta dem från redovisningen? 

6 kommentarer:

 1. Tänker att det är ju ändå en kostnad, så de borde finnas med för det är ju en del av din totala budget. Men det kanske går att märka dem med en asterisk/stjärna och en notering om att pengar till detta redan finns på konto X?

  Själv är jag för dålig och gör inga ekonomiska sammanställningar, men håller mig samtidigt alltid inom ramen på den månadspeng jag ger mig själv så det fungerar ändå...

  Mvh FBM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag klurar ut en lösning med hjälp av ditt svar. Jag lägger såklart bara till en egen utgiftspost som heter Föl och så har jag koll på vilka utgifter som hör till fölet på så vis. Tack!

   Jag är också dålig på ekonomiska sammanställningar, men jag har lovat mig själv att kämpa på hela 2021 så jag lär mig både vad jag lägger pengar på i dagsläget och vad jag vill dra ned på mer i framtiden. Jag tror att jag ska testa månadspeng nästa år.

   Radera
 2. Vi har ett konto där vi sparar till lite större utgifter. När vi månadsvis sätter in där så redovisar jag det i vårt excellark som sparande till det kontot. När det sedan är dags för utgiften så redovisar jag det inte i excellarket. På så sätt så tycker jag att jag får rätt i mina beräkningar när jag sedan vill ha koll på våra kategorier och vad vi gör av med månadsvis. Jag har sedan en egen kolumn där jag skriver upp vad vi har köpt från det kontot. Förra året var det en mountsainbike till maken. Onödigt dyr tyckte jag men den var ju redan sparad till och då kändes det bättre och den "förstörde" inte mina siffror : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, smart tänkt! Det här sparande har jag inte redovisat, eftersom det var tidigare år jag sparade till det (och då hade jag noll koll på utgifter), så jag gör nog som jag tänkt ovan. Men till kommande utgifter som hänger ihop med något jag sparar till (som mitt sparande till resor) ska jag definitivt göra så med. För annars blir det ju en utgift två gånger och det blir såklart tokigt.

   Radera
 3. Jag hade under flera år sparat undan en tusenlapp som från början var tänkt som en resa och som nu bara står kvar för att jag inte minns hur man tar bort autogirot. Jag har aldrig räknat det som sparande i min egen redovisning, men tänker att resan i sig blir en utgift ändå när den väl ska betalas, bara att den inte kommer belasta mitt sparutrymme. Rätt eller fel vet jag inte, men jag gillar att anteckna kostnaderna när de på riktigt uppstår och är istället noga med att enbart börssparande räknas som sparande (och tidigare kontantinsatssparande).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite så har jag tänkt med hur jag redovisar mina kostnader nu, det är när pengarna lämnar kontot som jag redovisar, inte när jag de facto använder sagda pengar till tex en resa. Sen känns det bättre i magen att se 1000 kr försvinna varje månad jämfört med en utgift på 25000 kr en enskild månad...

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...